Avgjøre farskap

Spørsmål

Jeg lurer bare på hvordan man medisinsk finner ut om man er et barns biologiske forelder? Må det tas en DNA test eller kan blodtype tilkjennegi dette? Hvis feks jeg er O (eller hva det heter) skal da barnet også ha O, eller kan dette være forskjellig fra gutt til jente?

Mann, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

For å klargjøre farsskap er det nødvendig med genetisk testing, DNA-test. En enkel blodprøve hvor barnets, morens og mannens blodtype bestemmes, kan i enkelte tilfeller vise at mannen ikke er barnets far ved at kombinasjonene av blodtyper ikke ”stemmer”. Dette er et komplisert puslespill hvor genetisk arvegang mtp blodtyper vurderes. Dette vil imidlertid i mange tilfeller ikke gi noe sikkert svar på farskap idet endel kombinasjoner av blodtyper kan ”stemme” også selv om mannen ikke er barnets far. Altså kan slike blodtypebestemmelser ikke brukes til å avgjøre farskap.

For å være helt sikker på farskap er det derfor nødvendig å ta DNA-test. Du må da avgi blodprøve. Det blir også tatt blodprøve av barnet. Prøvene sendes til Rettsmedisinsk institutt på Rikshospitalet hvor de foretar genetiske analyser. Du finner utførlig informasjon om dette på www.farskap.no, www.dnatest.no og på trygdekontoret.

Håper svaret var til hjelp, lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-