19 åring med blodpropp i lungene

Spørsmål

November 2009 hadde eg blodpropp i lungene. I løpet av dei 11 månedene siden den gang har eg opplevd sterkt ekkelt ubehag i lungene hver eneste dag(det området), og får fra tid til annen følelsen av å ikkje få puste skikkeleg, der panikken bygger seg opp. Det kan komme når som helst, like ofte når eg sitter i ro som når eg trener. Har ikkje blitt bedre av at eg har trent i 4-5 mnd no heller.

Hos lungespesialisten tok eg test der eg pusta i eit rør for å sjå om eg fekk nok luft inn og ut og eg tok en test med en gass for å sjå korleis oksygen fungerte når den var i lungene mine. Alle testene var fine, legen hørte på lungene og kunne ikkje finne noke, han tvilte sterkt på at det var sammenvoksninger mellom lunge og bryst siden dei hadde funne blodproppen ganske fort. Han meinte det måtte vere psykisk, at eg var engstelig og redd pga blodproppen eg hadde hatt.

Er det mulig at det kan vere en annen forklaring? Klarer ikkje slå meg til ro med at det er psykisk når eg ikkje tenker på blodproppen lenger. Kunne han ha tatt noken andre tester? Kan det vere en sykdom som ikke slår ut på dei testane eg har tatt?

Ser ikkje bort i fra at det kan vere psykisk, men greit å vite om det kan vere fysisk.Relevante sykdommer/medisiner: Lungeemboli

Kvinne, 19 år

Svar

Hei og takk for spørsmål.
Lungeemboli i din alder er ikke vanlig, med mindre helt spesielle forhold legger til rette for det.
Du nevner ikke noe i brevet ditt om mulige årsaker til denne embolien. Er du testet på blødningsforstyrrelser?
Det vil si at blodet ditt koagulerer(levrer seg) lettere enn det som er normalt.
En lungeemboli vil noe ganger kunne etterlate seg et lite "arr" i lungen, uten at dette er farlig.
Kanskje det er det ubehaget du kjenner?
Det er også klart at noe så alvorlig som en lungeemboli vil kunne føre at du er ekstra stresset dersom du føler at du ikke får nok luft, spesielt i situasjoner hvor du belaster deg fysisk.
Stress i denne situasjonen vil kunne føre til at du hyperventilerer.
Da blir ubehaget verre og du kan få en følelse av og kveles.
Så lenge alle tester hos lungelegen er ok, synes jeg du skal stole på dette.
Skulle du igjen få symptomer som når du fikk lungeembolien, så skal du kontakte legevakten direkte.
Følgende 3 tester er sentrale ved mistanke om lungeemboli:
D-dimer blodprøve,
CT- thorax og
lungescintigrafi.
Du lurer på om det er en sykdom som ikke slår ut på de testene du har tatt.
Jeg vet ikke sikkert hva slags tester du har gjennomgått, men som jeg nevnte ovenfor så bør du spørre fastlege din om de fant en årsak til blodproppen. En medfødt koagulasjonsdefekt for eksempel.
Jeg håper svaret er til hjelp.
Lykke til!