RICE-metoden

RICE prinsippene bør benyttes ved overtråkk, forstuing og strekkskader. Behandlingen demper hevelsen, reduserer smerte og sørger for at du kommer raskere tilbake på trening.

RICE BEHANDLING: Anerkjent metode ved akutte idrettskader, som skal forhindre ytterligere skade på grunn av hevelse og blødning. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RICE BEHANDLING: Anerkjent metode ved akutte idrettskader, som skal forhindre ytterligere skade på grunn av hevelse og blødning. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ved forstuet ankel, eller såkalt overtråkk og ved strekkskader, anbefaler Helsenorge en akuttbehandling som kaller RICE-prinsippet

- Dette er førstehjelp ved alle bløtdelsskader, ikke bare overtråkk, sier idrettslege Jon Schjelderup til Lommelegen.
RICE-metoden er en engelsk forkortelse og står for: Ro-is-kompresjon-elevasjon.

Hensikten er å dempe hevelsen, redusere smerte og sørge for raskere tilheling.

LES OGSÅ: Slik behandler du et overtråkk

RICE - HUSKE DETTE: Husker du hva bokstavene står for, kan du gi riktiog førstehjelp ved overtråkk eller strekk. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
RICE - HUSKE DETTE: Husker du hva bokstavene står for, kan du gi riktiog førstehjelp ved overtråkk eller strekk. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

R - Ro (rest)

Ved en skade bør den skadede umiddelbart avslutte treningen, og sørge for ro og hvile til den kroppsdelen som har blitt skadet.

I - IS (ice)

Du kan enten benytte en ispakning, som du får kjøpt på apotek eller sportsbutikk. En pakke med frosne grønnsaker kan gjøre samme nytten, eller en pose med snø. Ikke legg direkte på hud, et lag tøy mellom is og hud forebygger frostskader.

Legg is på det skadde området. Man iser ned i 20-30 minutter.
Deretter tar man bort isen i 10 minutter for ikke å kjøle ned huden for mye.
Legg på is igjen. Dette kan man fortsette med i 2-3 timers tid.

C - Kompresjon (compression)

Kompresjon kan man fortsette med i 2 dager. Kombiner kompresjon og is. Slik kan du gjøre det: Legg et lag kompresjonsbandasje mot huden, deretter ispakning, surr deretter bandasjen rundt isen. Da vil også ispakningen utøve trykk og kompresjon mot skadestedet.

E- Elevation (hev benet)

Man kan også heve foten opp over hjertehøyde når det er anledning til det. Den som er skadet kan ligge på gulvet, med skadet fot på en krakk. Eller man kan ligge på sofa, bygge opp med puter under fot

LES OGSÅ: Strekk - hva er det, og hvordan behandle det?

Medisiner?

- Hvis man har tilgang til det, kan man gjerne bruke Ibux (betennelsesdempende medisin, NSIADs, red. amn.) for å redusere hevelsen ytterligere. Man bør ta store doser, som 800 mg ganger 3 i tre dager, for optimal behandling. Det er viktig å spise når man tar disse tablettene, da det kan virke sterkt på slimhinnene i magesekken, sier Schjelderup.

Disse reseptfrie legemidlene reduserer både betennelsen og smerter, i følge Helsenorge.no. Vær obs på at langvarig bruk av NSAID'er kan irritere magen eller i verste fall gi magesår.

Det kan være fornuftig å snakke med din lege om evt. medisinering, da denne behandlingen ikke kan benyttes av for eksempel astmatikere eller andre med lunge-, og magesykdommer.

LES OGSÅ: Plantar facitt - smerter under foten eller i hæl?

Tilbake til trening?

Når den verste smerten og hevelsen er borte, bør du du gradvis begynne å belaste foten. For noen kan det gå flere dager.

En tilpasset belastning vil dempe hevelsen og hjelper tilhelingen av skaden. Det kan være lettere å gå om du støtter ankelen med en elastisk bandasje, i følge Helsenorge.no.

- Hvis man ikke kan belaste foten etter en ukes tid, bør man oppsøke lege for å få ankelen grundig undersøkt. Legen kan enten gjøre en ultralydundersøkelse av ankelen for å undersøke om et av leddbåndene er helt røket, eller han kan henvise til MR for å undersøke det samme, sier Schjelderup.

LES OGSÅ: Senebetennelse - hva er det?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer