Plaster eller ikke?

Svært mange sår trenger plaster. Men husk at såret også trenger luft.

PLASTERSESONG: Plaster kan være viktig - både fysisk og psykisk, særlig for de minste. Foto: NTB Scanpix
PLASTERSESONG: Plaster kan være viktig - både fysisk og psykisk, særlig for de minste. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Plaster et et absolutt must i ethvert baderomsskap og førstehjelpskrin. Et paster på såret gir ikke bare beskyttelse mot infeksjoner i kutt, skrubbsår og andre sår – det kan også redusere faren for å få arr. Og ikke minst: Et fint plaster kan få barna til å tenke på noe annet. Riktig type plaster gir dessuten huden ro til å heles.

Såstell er aktuelt for både aktive barn og voksne. Sommer er ofte høysesong for skubbsår enten ved sykkelvelt, snuble ved løping eller arbeid ute.

Har du fått skrubbsår, som som regel er et overflatisk sår, er det beste valget er et kompress eller plaster med en stor sårpute. Det er viktig at puten ikke hefter til såroverflaten.

Generelle råd ved ulike sårskader

SKRUBBSÅR: Et vanlig skrubbsår kan trenge plaster - for å holde bakterier ute. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SKRUBBSÅR: Et vanlig skrubbsår kan trenge plaster - for å holde bakterier ute. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Stein i såret

En av årsakene er at når snø og is forsvinner, så ligger det ofte et teppe av småstein (som har vært brukt til å strø) igjen på fortau og stikkveier. Og disse gjør at det blir glatt og lett å skrense. Særlig på sykkel, men også til fots.

Hvem husker ikke sine verste sykkelvelter – og de vonde skrubbsårene på kne, albue eller håndflate? Noen ganger forholdsvis overfladiske, andre ganger som ganske dype kutt med blod og etter hvert verk. Da er plaster en god venn i nøden. Plaster er også kjekt å ha for mer huslige ulykker (de fleste ulykker skjer jo som kjent i hjemmet), som å kutte seg i fingeren, skjære seg på papir, skalle i skapdøren eller i verste fall løpe gjennom en glassdør.

- Når man får et rift eller et sår i huden er den største faren infeksjon. Et sår i huden vil fungere som en potensiell inngangsport for bakterier, som kan skape infeksjon. Infeksjon kan utarte seg som lett rødhet og verk i såret, ansamlinger med verk og i verste fall rosen (erysipelas), sier Lommelegens hudlege Kjetil Guldbakke, som jobber ved Oslo Hudlegesenter.

Hvis et sår ser dypt ut, og spriker veldig, bør du oppsøke lege for å sjekke om det må sys. Husk at et bitt, enten det er dyr eller menneske (for eksempel i barnehagen) ikke er å regne som et rent kutt. Da bør man oppsøke lege for å få stivkrampesprøyte.

HUDLEGEN: Kjetil Guldbakke understreker at det er viktig å rense sår skikkelig før man setter på plast Foto: Lommelegen
HUDLEGEN: Kjetil Guldbakke understreker at det er viktig å rense sår skikkelig før man setter på plast Foto: Lommelegen Vis mer

Holder bakteriene ute

Det er viktig å holde bakteriene ute av såret, og det er her plasteret kommer inn i bilde. Et tett plaster vil hindre at rusk og rask – og dermed også bakterier – kommer inn i såret.

- En grei prosedyre er å vaske såret først med vann. Deretter tar man på en desinfiserende salve, som for eksempel Brulidin eller Pyrisept. Vi anbefaler så at man dekker såret til med et plaster. Det forhindrer at man får smuss utenfra ned i såret, og det holder sårsalven i kontakt med sårflatene, sier Guldbakke.

Plaster er viktigst de første dagene, og man bør ikke bruke det altfor lenge. Husk at sår trenger luft. Det finnes også plaster med sårsalve i sårputen.

- Angående bruk av plaster er nok dette viktigst de første dagene, inntil sårtilhelingen har tiltatt. Når såret har begynt å gro og man ser at det danner seg ny hud i området, eller man har fått en tørr skorpe, er plaster mindre viktig, og man kan da gjerne la såret få litt luft, sier Guldbakke.

Det kan også være lurt å ta av plasteret om natta, da man ikke er så utsatt for bakterier når man sover.

Vannkopper: 12 spørsmål og svar

Gror av seg selv

De aller fleste sår gror av seg selv – dette er noe av magien med menneskets hud.

- Vi vet at sår heler raskere og med mindre arrvev i fosterlivet enn etter fødselen. Vi vet også at sårheling er dårligere jo eldre man blir. Sår heler også bedre i munn og på slimhinner med mindre arrvev enn i huden, opplyser Brita Solveig Pukstad, overlege ved hudavdelingen ved St. Olavs Hospital, til KK.no.

De vanligste årsakene til neseblod

VIKTIG FOR DE MINSTE: Barn elsker plaster - la dem gjerne være med å velge mønster. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VIKTIG FOR DE MINSTE: Barn elsker plaster - la dem gjerne være med å velge mønster. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Plastertips:

  • Rens alltid såret grundig først, fjern sand og skitt, ev. med en liten børste/tannbørste
  • Bruk desinfiserende salve under plaster ved fare for eller mistanke om infeksjon
  • Bruk ekstra elastiske plaster på ledd som albue, kne, fingre etc.
  • Heller for stort enn for lite plaster
  • Mønsteret er ofte viktig for barn – la barna være med å kjøpe plaster
  • Bytt ofte – særlig når plasteret blir vått eller skittent
  • Hvis såret er dypt og spriker kan du bruke sårstrips under plasteret
  • For sår som bør mye eller væsker, bør du velge et plaster med ekstra oppsugingsevne
  • Be om råd på apoteket når du kjøper plaster
  • Kjøp vannfast plaster (gjerne ekstra stort) hvis du skal bade. Bruk eventuelt to oppå hverandre
  • Husk at såret trenger luft, så ikke bruk plaster for lenge

Ostemyelitt - infeksjon inne i bein

Når oppsøke lege?

Hvis man får et rent kutt trenger man ikke vaske så grundig. Blødningen renser såret i seg selv, så da kan det være nok å stoppe blødningen med en kompress. Hvis det spriker kan man bruke strips. Hvis såret spriker veldig mye bør man oppsøke lege for å vurdere om det bør sys. Hvis et sår verker mye og lenge kan det være fare for infeksjon – da bør man også oppsøke lege.

  • Hvis såret blør kraftig, og ikke slutter å blø
  • Hvis såret spriker veldig
  • Hvis det er synlig gulfarget fettvev i sårbunnen
  • Sår som er oppstått som resultat av bitt fra dyr – eller mennesker.
  • Dype stikk eller hugg
  • Hvis såret ikke gror, eller det er tegn på infeksjon i såret.

Kilder: Hudlege Kjetil Guldbakke, KK, Apotek1, helsebiblioteket.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer