Muskelblødning

En skade etter et traume eller en strekkskade kan medføre blødning i muskelen.

PLUTSELIG STREKKSKADE: En strekk i for eksempel legg eller lår kan medføre blødning i muskelen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
PLUTSELIG STREKKSKADE: En strekk i for eksempel legg eller lår kan medføre blødning i muskelen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Msukelblødning har den medisinske betegnelsen: muskelhematom.

Blødning i en muskel kan skyldes:

les også
image: RICE-metoden

RICE-metoden

Det er mange blodårer i musklene, og blodtapet kan bli relativt stort. Det er likevel sjelden at blødningen er så stor at den gir sirkulasjonssvikt (sjokk). I noen tilfeller kan blødningen føre til et muskellosjesyndrom.

Sykdomstegn

Gradvis økende smerte i muskelen. Muskelen er øm og spent.

Behandling

Kontakt lege dersom du tror du har fått en muskelblødning. Legen vil undersøke deg for å vurdere skadeomfanget, og bedømme alvorlighetsgrad og videre håndtering.

I begynnelsen er det viktigste å redusere blødningen i muskelvevet.

Førstehjelp

  • Ro. Den skadde kroppsdelen bør holdes i ro.
  • Is. Motvirker blødning og hevelse. Bruk for eksempel en pose med isterninger. Beskytt huden mot forfrysning med to lag håndklær. Avkjøl i 20 minutter av gangen. Gjenta avkjølingen med en times mellomrom det første døgnet.
  • Støttebind. Bruk elastisk støttebind, det motvirker hevelse. Bindet må ikke legges så stramt at blodforsyningen hemmes.
  • Hold den skadde kroppsdelen høyt.

Endelig behandling og om man trenger sykehusinnleggelse, avhenger av årsak og eventuelle tilleggskader.

Hvis det er mistanke om at den skadde har begynnende sirkulasjonssvikt (kald, blek og klam hud, rask puls), skal vedkommende legges i sjokkleie. Hvis den skadde er bevisstløs, må du hele tiden passe på å holde luftveiene åpne. Bøy hodet bakover og løft haka med to fingrer under hakespissen. Dersom pasienten ikke puster selv, skal man starte opp hjerte/lungeredning.

Kilder

Artikkelen er opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger. 01.01.2000
Revidert av Christian Amdahl, lege. 02.11.2018