Kniv- og skuddskader

Slik kan du yte førstehjelp ved alvorlige skader fra kniv eller skudd.

ALVORLIGE SKADER: En knivskade eller skuddskade kan være livstruende og krever rask førstehjelp. Foto: NTB Scanpix/Shuttertockb
ALVORLIGE SKADER: En knivskade eller skuddskade kan være livstruende og krever rask førstehjelp. Foto: NTB Scanpix/Shuttertockb Vis mer

Førstehjelp ved knivstikk

En kniv kan gjøre mye skade. Mange vil derfor tro at det vil være en fordel å fjerne en kniv som fortsatt står i den skadde. Det bør man unngå.

Ikke fjern kniv eller annen gjenstand som står i kroppen. Det beste er å la den stå der den er. Selv om kniven har laget stor skade, kan det blø enda mer om den fjernes. Det er også en fordel for legene som skal behandle skaden senere at de vet hvilken retning kniven har.

Stopp blødningen! Pakk derfor bandasje rundt kniven, helst slik at den står mer stabil og ikke flytter på seg. Om kniven er borte, er det en fordel å prøve å dytte bandasje inn i hullet om det er på armer eller bein. En finger rett inn i såret, kan også være livreddende ved større blødning. Det er da en fordel å bruke hanske, om dette er mulig.

Ring 113. Hjelpen kan først komme når det har blitt varslet.

image: Førstehjelp ved blødning

Førstehjelp ved blødning

Førstehjelp ved skuddskader

Sår som kommer av skudd eller eksplosjon, forårsaker ofte stor skade på grunn av den høye energien. Denne energien øker om prosjektilet har høy hastighet eller høy vekt.
Denne energien gir en trykkbølge, som kan knuse både bein og innvoller. Så selv om inngangshullet gjennom huden er lite, kan det ha forårsaket stor skade.

I tillegg vil prosjektilet ”suge med seg” skitt og klesrester inn i såret. Derfor er det viktig at den skadde kommer tidlig til kyndig helsehjelp. Dette vil stort sett være et sykehus.

Om skaden er mellom skuldrene og over knærne, kan det ha skadet et av de store blodkarene. Da kan den skadde blø mye, og kan raskt bli bevisstløs.

STOPP BLØDNINGEN: Et knivsår blør mye. Press på såret, for å stoppe blødningen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
STOPP BLØDNINGEN: Et knivsår blør mye. Press på såret, for å stoppe blødningen. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Ring 113. Hjelpen kan først komme når det har blitt varslet.

Stopp blødningen! Om skuddet går inn i magen er det eneste som hjelper å heve beina og få den skadde raskt til sykehus. Det kan blø mye, og den skadde kan fort falle i bevissthet.

Ellers, stapp så mye bandasje som mulig inn i hullet på huden. Er det et utgangshull på andre siden? Stapp bandasje der også. Om det lykkes å stappe hullet fullt av bandasje, kan dette klemme på blodkaret som blør. Dette kan redde liv!

Alle som blør, bør ligge mest mulig rolig, og beina bør heves.

Hjerte og lungeredning

Ved både knivskader og skuddskader kan skaden medføre at sirkulasjon og åndedrett opphører. Overvåk dette nøye og vær klar til innsats. Her kan du lese hvordan du utfører hjerte og lungeredning.

Kilder:

Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet i 2011 av Espen Gubberud, lege.