Hudlege: Riktig førstehjelp ved brannskader

Det er ikke lett å tenke klart eller handle riktig når brannskaden er skjedd. Her er fire trinn for hvordan du går handler riktig.

STORE BLEMMER: Blemmene er større enn 5 millimeter i diameter, noe som tilsier en dypere skade. Du bør kontakte lege. Foto: Kosin singto / Shutterstock / NTB
STORE BLEMMER: Blemmene er større enn 5 millimeter i diameter, noe som tilsier en dypere skade. Du bør kontakte lege. Foto: Kosin singto / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

De fleste ulykker skjer hjemme, langt fra lege, og iblant er det brannskader. Det er ganske vanlig at både barn og eldre brenner seg på kjøkkenet, ved at de får kokende vann fra kjeler i kontakt med huden. I tillegg kan barn få varm te og kaffe over seg, eller kommer borti varme overflater som kaminer eller strykejern.

Men brannskader kan også oppstå fra andre kilder, som sollys, strøm, og kjemiske væsker som virker etsende.

Forebygging viktigst!

Det finnes en rekke tiltak i hjemmet, spesielt på kjøkkenet, som vil kunne forebygge skader. Eksempler er å la håndtak til kjeler vende innover når du steker eller koker, ikke bruke duk på bordet, som barnet kan trekke i, og dekke til stikkontakter (1).

Uansett antall tiltak: det viktigste er at du hele tiden er bevisst alle varmekilder.

Fire trinn

Hva skal man gjøre når man brenner seg? Alt skjer så fort når skaden har skjedd.

Lær deg utenat denne firetrinnsraketten:

1. Kjøle ned skadestedet

Huskeregel: 20–20

Skyll rikelig med romtemperert vann (cirka 20 grader) i minst 20 minutter. Ikke bruk iskaldt vann fra springen eller isbiter. For sterk kulde gjør at blodårene trekker seg sammen, slik at huden ikke får nok oksygen.

Det er ikke alltid så lett å se hvor på huden skaden er de første timene eller dagene. Hvis det er en håndflate som har vært i kontakt med en varmekilde, så legger du hånda i en bøtte med vann eller holder den under springen. Hvis det er større hudpartier, så sett barnet i dusjen!

2. Ring 113

Ikke nøl med å ringe hvis du er i tvil. Hodet ditt er kanskje kaotisk, og det er godt å få hjelp til å tenke klart og handle riktig. Det viktigste er at du får hjelp til å vite om legehjelp er nødvendig. Det er spesielt viktig å søke lege hvis du mistenker alvorlig forbrenning i ansiktet, hender og føtter, eller ved kjønnsorganene.

3. Gi smertestillende

Nedkjøling er det viktigste tiltaket i forhold til smertelindring. Hvis fortsatt smerter, så vil paracetamol ha god tilleggseffekt.

4. Beskytt det skadde hudområdet

Når avkjølingen er avsluttet, så skal huden beskyttes ved å tildekkes. Start gjerne med å dekke med en plastfolie, altså noe som er tørt. Tildekking vil dempe smertene.

Ikke gni inn med salve eller krem, som inneholder ulike tilsetninger, for eksempel antibiotika eller Aloe vera.

Hvis skaden er på hender eller føtter, så prøv å holde armen eller benet hevet, for eksempel armen i en fatle. Det vil dempe ødem, og smerter.

BRANNSÅR: Forbrenning på arm. Her ser vi at huden er rød og sår og dethar oppstått en blemme. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
BRANNSÅR: Forbrenning på arm. Her ser vi at huden er rød og sår og dethar oppstått en blemme. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hvordan behandle brannsår hjemme?

Resultatet av en brannskade sees oftest ikke før etter 2–3 dager. Når du får vært på apoteket kan du skifte ut plastfolien med for eksempel Jelonet. Dette er en bomullskompress innsatt med hvit vaselin. Denne benytter du i tiden fra skaden er skjedd eller plastfolien tas av til det eventuelt kommer synlige sår etter 2–3 dager.

Hvis det oppstår små blemmer (under 5 millimeter i diameter) kan disse være urørt til de sprekker, da de beskytter den skadde huden under blemmene.

Ved store blemmer (mer enn 5 mm i diameter) bør du søke lege.

Når det har gått hull på blemmer og du ser at huden har åpne sår som væsker, skifter du til hydrofiber bandasje (Aquacel-Ag) eller silikonbandasje (Mepilex-Ag). Disse bandasjene kan ligge urørt i to uker, mens huden under gror. Ag betegner at disse bandasjene i tillegg til å være skånsomme mot sårflatene, inneholder et sølvstoff som virker bakteriehemmende.

Når sårene er tilhelet er det viktig deretter å smøre inn hudområdet jevnlig, minst to ganger daglig, med en fet fuktighetskrem eller hudolje.

Kilder: 1) Skyilden.no: Forebygging 2) ehåndboken.ous-hf.no: Brannskadebehandling

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer