Førstehjelp ved heteslag: Dette kan redde liv

Heteslag er en livsfarlig tilstand, som oppstår når kroppen produserer mer varme enn den kan avgi.

HØY TEMPERATUR: Sol og høy temperatur kan føre til heteslag - både på norgesferie eller i utlandet. Bilde: VladisChern / Shutterstock / NTB
HØY TEMPERATUR: Sol og høy temperatur kan føre til heteslag - både på norgesferie eller i utlandet. Bilde: VladisChern / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Ved symptomer på heteslag bør man kontakte lege med det samme, da heteslag er en livsfarlig tilstand.

Hvis man skal hjelpe et menneske man tror har heteslag, skal man først sikre at personen er ved bevissthet, og trekker pusten. Hvis personen er bevisstløs og ikke puster, dreier det seg om hjertestopp, og man skal umiddelbart gå i gang med livreddende hjerte-lunge-massasje.

Hvilke symptomer skal man være oppmerksom på?

Symptomene på heteslag er en høy kroppstemperatur (over 40 grader celsius), kombinert med nevrologiske symptomer, lavt blodtrykk, nedsatt bevissthet eller bevisstløshet.

De nevrologiske symptomene kan være forvirring, irritasjon, påvirket tale, kramper eller koma.

I tillegg til de nevrologiske symptomene får man ofte symptomer som varm, rød hud, kvalme og oppkast, hjertebank, svimmelhet, hodepine og en følelse av å være utilpass.

Hvis heteslaget skyldes varmt vær vil huden ofte være helt tørr, og kroppssvetten vil være nedsatt eller helt borte. Får man heteslag på grunn av voldsom fysisk aktivitet i varmt vær, er huden ofte lett fuktig.

Dette bør du gjøre

Hvis personen er ved bevissthet og puster, bør man gjøre følgende mens man venter på legehjelp:

  • Stoppe all aktivitet, og oppsøke skygge eller gå inn hvor det er aircondition, eller i et svalt rom.
  • Fjerne overflødige lag med tøy.
  • Avkjøle kroppen så fort som mulig. For eksempel kan man ta et kjølig bad, en kald dusj eller spyle seg med hageslangen. Man kan også legge kalde kluter eller ispakker i nakken, lysken, i armhulene eller på hodet, samtidig som man bruker luftvifter til å avkjøle kroppen. Det er viktig at man ikke avkjøler kroppen til under 37 grader celsius.
  • Drikk rikelige mengder væske.

Slik forebygger man heteslag

Det er fullt mulig å forebygge heteslag. Når sola står høyt og temperaturen stiger, bør man ta forholdsregler for å unngå overoppheting. Dette er viktig for alle, men spesielt de som er i risikogruppene, som for eksempel barn og eldre.

  • Ha på tøy i materialer som puster, og som sitter løst på kroppen.
  • Beskytt deg mot solforbrenning. Solforbrenning påvirker kroppens evne til å avkjøle seg selv, så det er viktig å smøre seg godt inn i solkrem, og ha på solbriller og solhatt, slik at man er beskyttet mot sola.
  • Drikk nok væske. Man blir raskere dehydrert i varmt vær, da kroppen svetter mer. Det er derfor viktig å sørge for nok vann i sommervarmen.
  • Søk skygge og hold deg i ro på de varmeste tidspunktene i løpet av dagen.
  • Unnlat hard fysisk trening på veldig varme dager og ved hetebølger. Legg treningen på tidspunkter hvor det er kjøligere, for eksempel tidlig morgen eller sen kveld.
  • Etterlat aldri barn eller dyr i parkerte biler, heller ikke i skyggen. Bilen blir lynraskt veldig varm, og det kan i verste fall ha fatale følger.
  • Vær ekstra forsiktig hvis du får medisiner som øker risikoen for heteslag. Dette kan være vanndrivende medisiner, enkelte blodtrykksmedisiner og antipsykotiske- eller antidepressive medisiner.
  • Unngå for mye alkohol midt på dagen. Alkohol påvirker kroppens evne til å regulere temperaturen.
  • Tilvenn kroppen varmen gjennom tilstrekkelig lang tid. Det kan gå flere dager, og til og med uker, før kroppen er vant til varmen når den plutselig oppstår, for eksempel ved hetebølger eller ved besøk i varme land.

Når skal man kontakte lege?

Ved tegn på heteslag bør man kontakte lege med det samme. Ubehandlet kan heteslag føre til skade på hjerne, hjerte, nyrer og muskler, og i verste fall medføre alvorlige komplikasjoner, og til og med død.

Hvis kroppstemperaturen er under 40 grader celsius, og man ikke har nevrologiske symptomer eller påvirket bevissthet, kan det dreie seg om heteutmattelse, som er en mindre alvorlig tilstand enn heteslag.

Ved heteutmattelse kan man se an situasjonen mens man søker skygge, drikker kald væske og tar en kald dusj. Hvis symptomene ikke går raskt over, eller blir verre, for eksempel med påvirket bevissthet eller utvikling av nevrologiske symptomer, bør man straks ringe legen.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer