Små kutt, sår, rifter og brannsår følger gjerne aktive dager – både for store og små. I denne artikkelen skal du lære en del om sår og sårbehandlingen samt får vite når du skal kontakte lege.
Vær oppmerksom på at artikkelen ikke er ment å erstatte en legekonsultasjon. Er du i tvil oppsøk lege heller engang for mye enn engang for lite.
LES OGSÅ: Når bør man ha på plaster på sår?
Ulike typer sår
Det finnes ulike måter å dele inn sår.
Det finnes for eksempel:
- Mekaniske sår (skrubbsår, kuttsår, stikksår, huggsår, oppflengningssår, knusingssår, bittsår, skuddsår)
- Kjemiske sår (forårsaket av syre eller lut), termiske sår (brannskader eller kuldeskader)
- Sårskader på grunn av stråling / strålebehandling.
- Brannskader
I denne artikkelen skal det omtales hovedsakelig mekaniske sår i tillegg til brannskader.
Rene og urene sår
Så snart et sår har oppstått, begynner bakterier å ta seg inn i det. Derfor er ingen sår absolutt rene (bortsett fra operasjonssår som er laget av en kirurg i en steril operasjonssal). I henhold til folkehelseinstituttet kan et sår kalles rent når det ikke er synlig forurenset eller når det er renset / behandlet innen 6 timer etter at såret oppstod.

Tråkket på spiker: Trenger jeg stivkrampevaksine?
Såret kalles urent hvis det er synlig forurenset, har mye dødt vev eller er først rengjort / behandlet etter at det har gått mer enn 6 timer siden såret oppstod.
Sårbehandling (mekaniske sår) – slik gjør du det
1. Vask alltid hendene grundig før du begynner å stelle et sår.
Hvis du vasker hendene dine skikkelig i såpe og vann i 30 sekunder forsvinner opptil 99 % av alle mikroorganismene. Håndvask i 5-8 sekunder fjerner kun 50-75 % av mikroorganismene.

2. Gjør først rent rundt såret.
Såret må renses nøye for å forebygge infeksjoner. Det mest skånsomme er å skylle såret med sterilt fysiologisk saltvann (0,9 %) eller rent vann. Du kan også bruke rensevæsker (Klorhexidin®, Pyrisept® eller lignende, OBS! vær oppmerksom på hvor slike preparater ikke skal brukes!).
Sårservietter innsatt med desinfiserende væske kan også benyttes, og er et godt produkt til ferieapoteket. Lett skrubbing med en ren klut, eller en steril tuper kan også være nødvendig for å fjerne skitt.
Vær renslig. Såret er en naken del av kroppen og er lett mottakelig for smittestoffer. Pass på at støv eller skitt ikke kommer til.
Unngå blodsmitte. Hvis du renser et sår på en annen person skal du alltid passe på å unngå all unødvendig kontakt med blod.
Etter at såret er rengjort kan du lettere bedømme hvor alvorlig skaden er.

3. Stans blødning
Hvis såret blør, trykk direkte mot det blødende stedet. Hold trykket lenge. Løft den blødende kroppsdelen så høyt du kan.
Om såret ikke slutter å blø bør du kontakte lege, i alvorlige tilfeller ring 113!

4. Forbind såret
Hvis såret ikke krever legebehandling bør du forbinde såret med plaster, sårstrips eller kompress. På rene sår kan du la kompressen/plasteret sitte i 2 – 3 dager (så lenge du ikke bruker vanntette plaster), men ved infeksjon skal såret skiftes på hver dag.Legg ikke bomull nærmest såret, den kan sette seg fast i såret.
LES OGSÅ: Når må et sår sys?
5. Er du vaksinert mot stivkrampe?
Dersom det er mer enn ti år siden (ved rene sår) eller mer enn fem år siden (ved urene sår) du sist er blitt vaksinert mot stivkrampe eller dersom du er uvaksinert, kan det være aktuell med oppfriskning av stivkrampevaksine.Sjekk de aktuelle anbefalingene fra folkehelseinstituttet eller spør en lege dersom du er i tvil.
Når bør du kontakte lege?
Lege bør kontaktes raskest mulig hvis:
- såret spriker – da bør såret sys av lege
- såret viser et synlig gulfarget fettvev i sårbunnen – da bør såret sys av lege
- det dreier seg om stikk-, hugg- eller skuddsår
- det er sannsynlig at nerver er skadet eller ødelagt
- det er sannsynlig at muskler er skadet eller ødelagt
- det er sannsynlig at indre organer er skadet
- såret er svært forurenset
- såret er resultatet av en bittskade, særlig fra dyr
- du trenger stivkrampevaksine
- såret blir infisert
Symptomer på infeksjon i såret
Dersom det blir infeksjon i såret kommer dette vanligvis til i løpet av 2-3 dager. En begynnende sårinfeksjon gir økende smerter, hevelser, rødhet og kan gi pussansamlinger i sårområdet. Hvis såret er hissig rødt med skarpe, avgrensede kanter og man har feber kan det i verste fall være en streptokokkinfeksjon.
SE BILDER: Dette er kjennetegn på infeksjon i sår

Brannsår:
Det viktigste ved brannskader er å avkjøle det brannskadde området! Hud som utsettes for brannskade må kjøles ned i minst en halv time. Vannet bør ikke være iskaldt, men en god del kaldere enn kroppstemperaturen. En slik nedkjøling reduserer skadeomfanget betydelig.
På apoteket kan man også kjøpe branngelespray som kan brukes til å kjøle ned små hudområdet hvis man ikke har vann tilgjengelig.
LES MER: Slik behandler du brannsår
Lege bør kontaktes raskest mulig:
- dersom brannskader gir blemmer
- dersom brannskader gir ødeleggelse av hud,
- dersom det brannskadde område er læraktig, hvit og/eller følelsesløs.
- dersom brannskader omfatter større områder.
- hvis det er tegn på luftveisskade, for eksempel:
- forbrenning i ansiktet /på halsen / i munnen
- hovne lepper
- nesehår som er svidd
- sot rundt munnen
- hoste, heshet, pustevansker
- bevisstløshet.
- hvis brannskaden kan ha medført inhalasjon av røyk. Inhalasjon av røyk kan utvikle seg til en potensiell livstruende tilstand. Ring 113!
LES OGSÅ: Stadig flere barn får brannskader
Denne artikkelen er i sin helhet oppdatert og utvidet av Friedrieke Rieger, lege. Denne saken er basert på en opprinnelig Lommelege-sak fra år 2000. Kilder: 1) lvh.no 2) fhi.no 3) lommelegen.no4) semmelweis.hu