Alvorlig ryggskade

En alvorlig ryggskade innebærer at ryggmargen også blir skadet, med fare for varige skader som nedsatt følelse eller lammelse.

BRUDDSKADER: Her er et eksempel som viser at bruddskader i rygg etter et traume har skadet ryggmarg. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
BRUDDSKADER: Her er et eksempel som viser at bruddskader i rygg etter et traume har skadet ryggmarg. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

En alvorlig ryggskade er en ryggskade der også ryggmargen er skadd, eller står i fare for å bli skadd. Årsaken kan være brudd i ryggen som har gjort ryggraden ustabil. Bruddeler trykker på ryggmargen. En skade kan også føre til skiveprolaps (mellomvirvelbrokk) som trykker på ryggmargen.

Sykdomstegn

Sterke smerter i ryggen. Smertene stråler nedover ett eller begge bein. Ryggen kan se skjev ut, eller den skadde kan ligge forvridd. Beina kan være lammet.

Behandling

Førstehjelp. Gjør deg klar til innsats. Sjekk situasjonen. Har ulykken skjedd på en trafikkert vei, må skadestedet sikres. Har ulykken skjedd i ulendt eller farlig område, må du passe på at du ikke selv bli skadd. Ring 113.

Unngå unødvendig flytting av den skadede ved mistanke om brudd i ryggen, med mindre det er nødvendig for å starte hjerte- og lungeredning.

image: Slik gjør du hjerte- lungeredning

Slik gjør du hjerte- lungeredning

Hjerte/lungeredning.

Bevisstløs pasient? Sørg straks for at pasienten har frie luftveier ved å legge hodet lett bakover og løfte fram underkjeven. Kjenner/hører du pust og ser at brystkassen beveger seg som tegn på at vedkommende puster? Hvis ikke start hjerte/lungeredning. Du bør vente med å løfte eller flytte en person med alvorlig ryggskade til ambulansen kommer. Ambulansepersonalet har spesialutstyr, blant annet nakkekrager og spesialbårer. Hvis den skadde absolutt må flyttes, bør mange personer hjelpe til.

Hold den skadde varm. Legg klær og tepper rundt den skadde. Vær hos den skadde til hjelpen kommer.

image: Brudd i ryggen

Brudd i ryggen

Medisinsk behandling.

En person med alvorlig ryggskade trenger raskt behandling som stabiliserer ryggen, og blir transportert til sykehus på hurtigste måte. Den forulykkede kan også ha andre skader som trenger umiddelbar behandling.

Kilder

Artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger. 01.01.2000
Revidert av Christian Amdahl, lege. 02.11.2018
Kilder ved revisjon:
https://nrr.org/wp-content/uploads/2010/09/BHLR_VOKSNE_A5.pdf