Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Cerebral parese

Spørsmål

Hei, har en sønn som sitter i rullestol - CP-spastisk og diabetes. Har en del plager som jeg er bekymret for.
1. Spasmer - venter på å få opperert inn en baklofenpumpe. Var testet på Rikshosp. i juni mnd. og fikk under testingen metningsfall(selv i rolig tilstand) og dermed testen av denne pumpen ble stoppet.
Virker at han har en del problemer med pust under bilkjøring(fart, svingende veier, luftstrømning gjennnom vidnuet.)Blir stiv,redd og puster ikke vanlig. Føles som en /trykk/ eller /låsing/ i en del av lungene. Han kan være rød i ansiktet og når endelig etter noen sekunder puster inn kommer dette med skrik. Slik kan det gjenta seg flere ganger etter hverandre.

2. Hoster(tørr host) som fører til brekkninger/oppkast. Stortsett på morgen, men skjer også utpå dagen.

3. Bruker metformin 1000 mg 2x daglig. Har oppsamling av gass og får ofte ubehag med smerter. Tarmtømmingen kommer hver dag i små mengder. I det siste skjer at han får det ikke til, selv om han føler at han må. Da kommer det ubehag med skriking. Han selv sier ikke om han har vondt eller ikke, men det tyder på at han har det ikke godt siden han skriker.

4. I januar 2008 under narkose undersøkelse av magen - funn på betennelse nederst i spiserør. Somac tabletter hjalp og da sluttet jeg å gi ham disse i samråd med legen. Nå klager han på smerter i magen på nytt.

5. I det siste plages han veldig med stress/angst? Han er ofte redd. Kan være på dagen eller før han sovner. Dette startet for ca 8 mnd. siden og fra denne dagen ble det bare verre. Er svett på armene og kaldsvett på beina. Dette kan variere. Det er ikke definert hva er han redd for. Når er /alt i orden/ er han veldig pratsomt, har god hukommelse.

Har stort problem å utrykke seg selv/beskrive disse plagene.

Hva kan gjøres, undersøkes og behandles? Hvilken undersøkelse burde han har fått? Kan noen gi meg svar på alle disse ovennevnte punkter?

Hjertelig takk!
morRelevante sykdommer/medisiner: metformin 1000 mg 1 tabl. 2xdaglig
lioresal 10 mg 2tabl.3x daglig
simvastatin 200 mg 1 tabl. 1x daglig
Insulin Novomix 30 IE morgen 18 IE kveld

Mann, 33 år

Svar

Kjære mor.
Jeg synes spørsmålene blir for vidtspennende til å kunne svare på her på nettet. Når det gjelder testing av baklofenpumpe, er dette en spesialistoppgave, og jeg synes du skal rette spørsmålene til avdelingen hvor undersøkelsene er foretatt. Ta kontakt med avdelingen , og få de beste svarene derfra.
Vedr hans hoste/brekninger, kan disse være utløst av eller ha sammenheng med irritasjon av spiserøret pånytt. Snakk med fastlegen om det kan være verdt å bruke Somac pånytt, det er mulig at din sønn vil ha behov for denne type behandling over lengre perioder/permanent?
Metformin vil ofte dessverre gi mageplager, særlig i starten av behandling. Noen kan ha hjelp av å dosere denne med litt mindre dose 3 ganger om dagen, alternativt kan deres lege vurdere å redusere dosen av denne, og evt. øke dose Insulin.
Simvastatin kan gi mage/tarmplager, be fastlegen om å vurdere evt. annen type kolesterolsenkende behandling.
Det kan jo elvfølgelig være at angst/stress kan forårsake endel av hans plager, han får stressirritasjon i spiserøret, som igjen øker hans mageplager, får nedsatt terskel for kramper etc.
Jeg tror at din fastlege er den beste til å skulle svare på disse spørsmålene, og å skulle koordinere videre undersøkelser.
God sommer til deg og din sønn.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-