Slik beskytter du deg mot lyn og torden

Hva gjør du når lyn og torden herjer? Hold deg innendørs, eller aller helst i en bil, sier ekspertene.

Lynnedslag: Lynet slår ned tusenvis av ganger i løpet av et år, men risikoen for å bli truffet er heldigvis lav. FOTO: NTB Scanpix
Lynnedslag: Lynet slår ned tusenvis av ganger i løpet av et år, men risikoen for å bli truffet er heldigvis lav. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Noen er svært engstelige for lyn og torden, mens andre knapt bryr seg. Sannsynligheten for å bli truffet av lyn er veldig lav – kun 0,0007 prosent. Allikevel vil noen bli truffet av lynet, og i verste fal kan man bli drept.

Norsk pasientregister har registrert antall lynskader i Norge fra 2008-2016. Gjennomsnittlig blir rundt 35 mennesker skadet av lynet hvert år.

Risikoen for å bli drept av lyn er heldigvis lav. Fra 2000 til 2017 har kun fire mennesker mistet livet grunnet lynnedslag i Norge.

I USA derimot, har 30 mennesker mistet livet på grunn av lynnedslag, hvert år, mellom 2006-2018.

Dette bør du gjøre

Risikoen for å bli truffet av lynet i Norge er altså lav, men det er lurt å ta forholdsregler når uværet først herjer.

– Generelt kan jeg si at de som blir truffet av lynet er svært uheldige. Lynet er egentlig ganske «nærsynt», og hvor det treffer er litt tilfeldig, sier Oddgeir Rokseth.

Rokseth er seniortekniker ved SINTEF Energi. Han forklarer at lynet som oftest slår ned i objekter som stikker litt opp i terrenget. Står man på en bakketopp, vil altså risikoen for å bli truffet øke. Man bør også holde seg unna trær som står på en åpen plass. Bading bør unngås.

Seniortekniker: Oddgeir Rokseth. Foto: SINTEF
Seniortekniker: Oddgeir Rokseth. Foto: SINTEF Vis mer

– Hva kan man gjøre for å beskytte seg mot lynnedslag?

– Alle større konstruksjoner gir en viss beskyttelse. En bil fungerer best, da den er i metall og leder strømmen «rundt» deg om den blir truffet (såkalt Faraday-bur). Det å trekke ut kontaktene avverger skade på utstyr som er tilkoblet det elektriske nettet. Hus med spenningsforsyning med luftledninger er mer utsatt for skade, da luftledning er mer eksponert for lyn-utladninger enn kabelnett i bakken, uansett om nedslagene er direkte i ledningsnettet eller ikke, sier Rokseth.

Lynet søker mot materialer som gir minst mulig elektrisk motstand. Ting som kan lede strøm, slik som vannkraner, strømkabler, maskiner koblet til strømnett og andre store metallgjenstander, bør man derfor holde seg unna når lyn og torden herjer.

LES OGSÅ: Brannskader

Dette gjør du om du er utendørs

– Hva gjør man om man er utendørs og langt unna hjem eller bil?

– Man kan gjøre seg så «liten» som mulig og krøke seg sammen, det gir best beskyttelse der og da. Det beste er å finne ly. Normalt går tordenvær fort forbi, sier Rokseth.

Lys beveger seg raskere enn lyd, derfor vil du se lynet før du hører tordensmellen. Jo lenger borte tordenværet er, desto lenger tid tar det fra lyset blinker, til du hører lyden. Du kan telle cirka hvor langt unna uværet er. Tar det tre sekunder, er lynet cirka en kilometer unna.

Om du er redd for lyn og torden, har Rokseth et godt poeng det er verdt å tenke på neste gang himmelen buldrer og lynet blinker:

– Hvor mange blir truffet eller drept av lyn i Norge i forhold til i trafikken? Det går flere år mellom hvert dødsfall relatert til lynnedslag. I trafikken mister flere personer livet årlig.

Hvor ofte slår lynet ned?

Men hvor mange ganger slår lynet ned i løpet av et år? Laila Fodnes Sidselrud, fagansvarlig ved Meterologisk institutt, forklarer at vi i Norge har lynsensordata fra 2001.

– Fram til og med 13. august i år, har det kommet 258.604 lynregistreringer innenfor Norge og norsk økonomisk sone, sier hun.

Hvor mange ganger lynet slår ned i løpet av et år, varierer mye. Sidselrud forklarer at det er vanskelig å vurdere om det har vært en økning de siste årene, da målere har blitt fornyet de siste årene.

– Vi kan si at det er stor variasjon mellom ulike år, og her på østlandet og i indre strøk generelt avhenger dette av om det har vært varmt og fuktig nok til å danne bygeskyer med mulighet for lyn. Enkelte ganger kommer også større instabile værsystemer fra Europa som gir mange lynregistreringer i Norge.

Det kan derimot se ut til at det vil bli lyn i fremtiden, på grunn av et varmere klima. En studie fra Meterologisk institutt viser at det kan bli en økning på 25 prosent for hele landet fram mot 2050.

Kilde: Yr.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer