1 av 3 sykehusansatte vasker ikke hendene etter dobesøk

En undersøkelse fra to danske sykehus, viser at hver tredje sykehusansatt ikke vasker hendene med såpe etter toalettbesøk.

HÅNDVASK: God håndhygiene er et must - spesielt som helsepersonell.  Foto: All Over Press
HÅNDVASK: God håndhygiene er et must - spesielt som helsepersonell. Foto: All Over Press Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Forskere har målt håndvask etter cirka 10 0000 toalettbesøk ved sykehusene Rigshospitalet og Hvidovre Hospital i Danmark.

I tillegg til at hver tredje sykehusansatt ikke vasket hendene med såpe etter dobesøk, avdekket studien at 60 prosent av pasientene eller de pårørende gjorde heller ikke det.

Det skriver den danske Legeforeningens tidsskrift Ugeskriftet.dk.

Avslørt av såpedispenseren

Ved å bruke en helt spesiell type såpedispenser, kunne de registrere hvor mange som vasket hendene med såpe. Disse målingene viste at mange ikke brukte såpe i det hele tatt.

Da såpedispenseren ble aktivert med blink og pipetone for å minne gjestene på om at de måtte vaske hendene etter dobesøk, vasket nesten 100 prosent av de sykehusansatte hendene med såpe. Blant pasienter og pårørende var det også en forbedring med 80 prosent.

De som står bak undersøkelsen, håper derfor for at disse såpedispenserne blir tatt i bruk på alle sykehusene i regionen.

Hvorfor er håndhygiene så viktig?

Ifølge Folkehelseinstituttet, viser forskning at helsepersonell rengjør hendene i mindre enn 50 prosent av tilfellene hvor det er påkrevet. Dette er forskning som World Health Organization (WHO) står bak.

Grunnen til at det er viktig å ha god håndhygiene, spesielt som helsepersonell, er at hendene deres er en vanlig rute for overføring av smittestoffer mellom pasienter i helsetjenesten. Forskning viser også at pasienter i helseinstitusjoner har store mengder sykdomsfremkallende bakterier på hendene.

Riktig håndhygiene blant helsepersonell er det enkleste, viktigste og mest effektive tiltaket for å forebygge helsetjenesteassosierte infeksjoner.

Det er også en klar sammenheng mellom riktig håndhygiene blant helsepersonell, og redusert antall helsetjenesteassosierte infeksjoner.

Slik skal du vaske hendene dine:

Du skal vaske hendene dine etter toalettbesøk og før måltider.

Totallengde på håndvask: 40-60 sekunder

1. Fukt hendene med vann.

2. Tilfør tilstrekkelig såpe til å dekke begge henders overflater.

3. Gni håndflatene mot hverandre.

4. Gni høyre håndflate over venstre håndbak, inkludert mellom fingre, og motsatt.

5. Gni håndflatene mot hverandre med fingrene flettet.

6. Gni baksiden av fingrene mot motsatt håndflate, med sammenlåste fingre.

7. Grip med høyre hånd rundt venstre tommel, og gni med roterende bevegelser, og motsatt.

8. Plasser fingrene på høyre hånd i venstre håndflate, og gni i roterende bevegelser, og motsatt.

9. Skyll hendene under rennende vann.

10. Tørk hendene grundig med engangshåndkle.

11. Benytt håndkle til å skru av vannet.

11. ... Og du har rene hender!

Kilde: Folkehelseinstituttet

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer