Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stress og sykdom

Spørsmål

Hvilke fysiske effekter kan 4 måneder sammenhengende med intenst stress fra krangling med familiemedlem + en til, påføre? Kan du forteller ingående om kortisol, hjerte , arterier, nyrer og nervesystemetg i hovedsak, altså effekten på disse som følge av stresset.

Svar

Hei, takk for ditt brev.

Hvordan man takler stress varierer fra person til person. Noen vil f. eks. oppfatte stress som positivt, en annen vil føle det som nedbrytendennen. Fysiske symptomer er smerter i kroppen, typisk setter det seg i nakken og ryggen, tretthet, løs mage eller forstoppelse, kvalme, svimmelhet, brystsmerter, hjertebank, hodepine, tørr hals og munn, svettetokter, tap av sexlyst, samt kuldefornemmelser. Man blir ofte både anspent, irritabel og oppfarende. Andre symptomer på stress er hukommelsesproblemer, konsentrasjonsproblemer, svekket beslutningskraft, fokus på det negative, engstelige og flakkende tanker, og konstant bekymring. Emosjonelle symptomer inkluderer humørsvingninger og følelsesmessig ustabilhet, trang til å gråte, irritabilitet og kort lunte, oppstemthet og manglende evne til å slappe av, følelse av overveldelse, følelse av ensomhet og isolasjon.
Faren ved å leve under stress over tid, er at belastningene og uroen kan gli over i en depresjon.

Dersom du er eksponert for stress over lang tid, øker nivået av stresshormoner i kroppen. Selv med 3-4 ukers ferie, kan det være vanskelig å komme ned på normalen. Konsekvensen kan bli hjertekarsykdommer.
Hormonsystemer er særlig følsomme for stress. Det gjelder i hjernen og i binyrene. Kortisol skilles ut ved økt stress. Andre stresshormoner frigjøres som en stressrespons og påvirker hjerte, blodårer, lunger, lever, skjelettmuskulatur og immunsystemet. Langvarig eller gjentatt aktivering av disse systemene kan blande seg inn i kontrollen av andre systemer, noe som øker risikoen for fysiske og psykiatriske forstyrrelser.
Stress påvirker også reguleringen av immunologiske prosesser og betennelsesprosesser (inflammasjon), noe som i sin tur kan ha effekter på depresjon, infeksjon, autoimmune sykdommer, hjertekarssykdom og noen kreftsykdommer.

Håper at dette var informativt.