Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Selvbruningskrem og infertilitet

Spørsmål

Hei,
jeg sendte inn spørsmål om dette før en stund siden, til allmennlege. men fikk ikke tilfredstillende svar.
http://www.lommelegen.no/legesvar/selvbruningskrem-infertilitet

Jeg prøver derfor igjen.
Situasjonen er den at jeg har jevnlig brukt selvbruningslotion (ikke spray) 2 ganger i uken over hele kroppen i ca 2,5 år. Jeg har nå lest på nett at dette er skadelig og kan føre til infertilitet. Jeg ble da veldig bekymret og lurer på hvorfor dette kan skje og om det er stor sannsynlighet for det, og om det er mulig å sjekke om dette har skjedd med meg.

Jeg har brukt ulike kremer, men det er dove summer glow og sunspa sin selftan lotion http://www.sunspa.no/sunspa-produkter/sunspa-lotion-1.html. Ingredisene i den sunspa lotionen er Etyhylhexyl salycilate, glycerin, dihydroxyacetone (DHA), caprylic triglyceride, polyacrylamide, c13 c14- isoparaffin, laurerh 7, erythrulose, phenoxyethanol, ethylhexyl glycerin, sucrose laurate.

Det står ulike steder på nett at en cocktail i slike produkter kan føre til infetilitet,
Jeg er usikker på om dette gjelder kun spraytan (som inhaleres og kan komme i blodet gjennom lungene) eller om det også gjelder lotion som smøres på huden?
De viker som de særlig snakker om ingrediensen dihydroxyacetone (DHA). Jeg har ikke vært i stand til å finne ut av hvordan denne påvirker fertilitet ved hjelp av nettet. Dette er noe som bekymrer meg veldig og som jeg gjerne vil finne mest mulig informasjon om siden jeg har brukt dette såpass ofte. Jeg håper at dere denne gangen kan gi meg et mer utfyllende svar. Det hjelper ikke å høre med kosmetikkindustrien for de vil jo dysse ned risikoen veldig.

Er dette snakk om vedvarende infertilitet eller er det kortvarig?

Svar

Hei.

Finner ikke noe vitenskapelig på at dette skal gi deg redusert fertilitet. Det er generelt slik at ting du smører på huden, har mindre virkning på kroppen. Det er sant som du sier at om du hadde pustet det inn, ville det potensielt blitt tatt mer opp i kroppen. Likevel kan jeg ikke si noe om dette ville vært skadelig.

Noen kjemiske stoffer etterligner kroppens hormoner. I så tilfelle kan de påvirke hormonnivå og mulighet for å bli gravid. Kan ikke se at dette skal være mer enn en midlertidig virkning, og det så skulle være.
Kan ikke forstå at dette skal gi deg infertilitet, men ettersom det ikke finnes noen studier på dette, kan jeg altså ikke garantere noe.

Beklageligvis går det ikke an å gi deg et mer konkret svar på dette.
Håper du likevel har fått et tilfredsstillende svar.