Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kobber i springvann

Spørsmål

Jeg har hørt at det ikke er er bra å bruke varmt vann fra springen til matlaging, pga bla kopper. Hvor skadelig er det? Hva er symtomene? Og hvor lang tid tar det før det kan bli skade på feks nyrer?

Kvinne, 25 år

Svar

Hei!

Ifølge folkehelseinstituttet brukes kobberrør til stikkledninger og fordeling av vann inne i bygninger. Når vannet brukes jevnlig, er kobberkonsentrasjonene i vannet normalt lave (ɘ,1 milligram per liter). Dersom drikkevannet har stått noen tid i ledningene vil det som regel ha betydelig høyere konsentrasjoner. Det er ikke uvanlig at kobberkonsentrasjonen i vann som har stått i ledningene over natten, er 2 til 3 milligram per liter. I nybygg tar det en tid før rørene får et innvendig belegg som beskytter mot videre korrosjon. I nye store boligkomplekser, hvor det kan være lange strekk med kobberrør, kan konsentrasjonen i kranvann være over 1 milligram per liter til enhver tid.

Høye kobberkonsentrasjoner gir vannet en bitter smak. Det antas at langvarig diare hos barn i en del tilfeller kan skyldes høye konsentrasjoner av kobber i drikkevannet. Kjeler av aluminium som regelmessig brukes til oppvarming av vann, vil med tiden få et sort innvendig belegg av utfelt kobber. Det er registrert forgiftningstilfeller med kraftige brekninger i forbindelse med at slike kjeler leilighetsvis er brukt til oppvarming av sure drikker som løser opp kobberet, for eksempel ved juletider med tilberedning av gløgg. Kobber i vannet fører lett til grønn misfarging i sanitærinstallasjoner. Ved spesielt høye konsentrasjoner kan personer med lyst hår få et grønnskjær i dette ved hårvask.

Temperaturen på vannet innvirker på hvor mye kobber som trekkes ut av rørene, og varmt vann trekker ut mer enn kaldt vann. For å være på den sikre siden kan man da helst bruke kaldt vann i matlagingen, men det regnes heller ikke som farlig å bruke feks varmt vann fra springen til te-laging en gang i mellom. Nyreskader tror jeg ikke du skal bekymre deg for i forbindelse med kobber i springvann, da må det nok ganske høye konsentrasjoner til.

Håper du fikk svar på spørsmålene dine!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-