Rimelig husrom med usynlige venner

Se opp for rimelige boalternativer! Kanskje du må bo i fukt og dele husrom med muggsopp og midd som beiter i muggsoppen. Dette kan gi deg reaksjoner. - Fuktig inneklima disponerer for astma og allergi, sier overlege Harald G. Wiker ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Foto: Mycoteam

Det kan lønne seg å investere i gode boligforhold. Det gir deg helsemessige gevinster på sikt. En viktig årsak er at muggsoppen trives i fuktig miljø. Muggsopp lever overalt og de produserer mikroskopiske sporer som spres i luften. Wiker sier til Lommelegen at du bør være føre var når du velger ny bolig og sjekke at det ikke er muggsopp der. I tillegg til mulig allergi-utvikling kan man også få direkte reaksjoner på soppsporene. For noen dreier det seg om lettere infeksjoner, mens andre kan få mer diffuse plager som tretthet, slapphet og hodepine. Spesielt oppmerksom skal man være på at gravide og barn ikke utsettes for muggsopp i inneklimaet.

Sesong for sopp
Når kveldene blir mørke, våte og kjørlige, skalker vi luker og skrur opp ovnen. Dette gir perfekte vekstforhold for sopp. Særlig eldre hus med høy luftfuktighet, basisk materiale (teglsteinsmur) og treverk sammen er utsatt.

Ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt er det ingen retningslinjer for hvor store sporemengder som er akseptabelt i inneluft. Men i de anbefalte faglige normene for inneklima heter det om muggsopp at fukt og råteskader ikke skal forekomme. Videre heter det at synlig mugg og mugglukt ikke skal forekomme.

-Men, det er ikke alltid man ser eller lukter soppen. Den kan sitte skjult inne i konstruksjoner og likevel ha en negativ innvirkning på inneklimaet, sier mykolog Ole Erik Carlson ved Mycoteam.

Er det sopp hos deg?
Carlson forteller at typiske steder hvor han finner oppvekst av sopp er loft, kjeller, baderom, soverom og andre steder der det oppstår kondens.

Lukten av -gammel kjeller- er tegn på muggsopp. Vanligvis ser du muggsoppen som et grønt/svart pulveraktig belegg på overflaten av materialene. -Er det mer enn 80-90% relativ luftfuktighet, 4 - 40 grader og riktig næring, blir det over tid vekst av muggsopp på de aller fleste materialer, sier Carlson.

Dersom et begrenset område har oppvekst av sopp, kan du skrubbe den vekk med sterkt klorinvann. Det er viktig å fjerne muggsoppen og få den ut av huset. Dessuten må du finne årsaken til fukt og sopp slik at du kan forebygge nye soppangrep.

Kom deg ut
-Har du små barn eller er gravid og leier et sted med rikelig oppvekst av sopp, har jeg et råd: Kom deg ut, sier Knut Helland-Hansen, advokatfullmektig i Leierboerforeningen.

-I noen tilfeller kan du heve leiekontrakten. Ellers bør du si opp og finne noe nytt, råder advokaten uheldige leietakere.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-