Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vannforgiftning?

Spørsmål

Det gjelder min datter, som er 19 år gammel. Mitt spørsmål er: Kan det være skadelig å drikke for mye? (Hovedsakelig vann.) Hva kan det skyldes at hun alltid er tørst? (Hun har ikke sukkersyke.) Det har vært slik i årevis. Hun kan drikke inntil 5-6 liter i døgnet. Hun er ikke spesielt fysisk aktiv, og er vanlig slank. Hun har plager som mye hodepine og trøblete mage, men det kan ha så mange årsaker. Hun har fått påvist hemakromatose, men ikke i en så stor grad at hun foreløpig behøver gjøre noe med det. Hun er student og har et greit og sunt kosthold - men tørsten synes jeg virker unormal. Har du noen synspunkter på dette?

Kvinne, 19 år

Svar

Hei.

Ja, det kan helt klart være skadelig å drikke for mye.
Det finnes til og med noe som heter vannforgiftning.

5-6 liter i døgnet er mye, og mange vil begynne å bli dårlige ved så høye inntak. En del av forklaringen er at vi kan få forstyrrelser i saltbalansen i kroppen ved et så stort væskeinntak.
Halvannen liter er mer passe ved normalt aktivitetsnivå i temperert klima.

Jeg vet ikke hvorfor din datter drikker så mye, men det vet kanskje du, og på denne bakgrunn ville jeg nok forsøkt å ta dette opp med din datter på et eller annet plan, hvis jeg var deg, for at det kan være helseskadelig er velkjent.

Håper du har nytte av svaret, lykke til.