Syk etter inntak av alkohol og legemiddel

Spørsmål

Hei , på lørdag var jeg , gutt 30 år , ute på en skikkelig fyllekule . I dag er det torsdag , og jeg er fortsatt svimmel , /trøtt i øynene/ , blir svimmel av å fokusere , litt varm . Følelsen kan minne om vanlig /fyllesyke/ . Jeg pleier aldri ha problem med verken fyllesyke , hodeverk eller svimmelhet sånn generellt . Lørdags morgenen fikk jeg ved en feil i meg en Somac som en kamerat hadde fått på blå resept . Aldri tatt syrenøytraliserende , kan den gi bivirkninger som dette ? Kan det være en slags alkoholforgiftning ? Er blitt litt stresset for dette , da jeg skal på lang ferietur om en uke ..

Mann, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmålet!

Du er fem dager etter festen fortsatt dårlig og det minner om "fyllesyke". Siden du vanligvis ikke er plaget med sånt, lurer du på om inntak av en tablett av legemiddelet Somac kan ha forårsaket dette.
Somac er et legemiddel på resept og skal bare brukes av den resepten er skrevet ut til. I tillegg skal man aldri drikke alkohol sammen med medisiner. Jeg skal kort forklare hvorfor.
Vi kan dele medisiner inn i to grupper de vannløselige og de fettløselige. For at fettløselige legemidler skal kunne skilles ut i nyrene må de omdannes til mer vannløselige stoffer.
Størsteparten av denne jobben gjøres i leveren av såkalte enzymer. Det viktigste enzymsystemet for legemidler er cytokrom P-450.
Alkohol påvirker disse enzymene og det kan "klusse" med omdanningen av disse legemidlene. Det kan teoretisk føre til at man kan kjenne på flere bivirkninger som f.eks. diaré, hodepine, tretthet og synsforstyrrelser.
En kuriositet til slutt er at 3-4 % av befolkningen ikke har aktive cytokrom- P2C19 enzymer (de skal normalt omdanne Somac i leveren og er del av cytokrom P-450 systemet), med de konsekvensene det måtte ha.
Det er ingen ting som tyder på at du har noe alkoholforgiftning, i den tradisjonelle betydningen av ordet.
Den mest sannsynlige forklaringen på din sykdomsfølelse er at du har pådratt deg en liten infeksjon i forbindelse med festen og at du sikkert er bra igjen om et par dager.

God bedring og god ferie!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-