Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stekte pølser på bål av impregnert trevirke

Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål vedrørende kreft og impregnert trevirke. Jeg og min sønn på elleve skulle låne ei hytte en natt, og kom opp dit sent på kvelden. Jeg fyrte opp i ovnen med veden som lå i vedkassa der , og vi grillet noen pølser i ovnen. Dagen etter så skulle jeg fyre opp igjen, og da ser jeg til min store forskrekkelse at jeg har fyrt opp med noen planker av impregnert tre dagen før (hvorfor disse lå i vedkassa aner jeg ikke, men de lå blandet med vanlig trevirke, og dette hadde ikke jeg sett da.) Tenker derfor veldig mye på at pølsene som vi spiste garantert kom bort i aska i ovnen, og arsen og krom fra det behandla trevirke er som sagt kreftfremkallende og giftig. Så nå går jeg å er redd for kreft. Tenker egentlig ikke på noe annet. Det har nå altså gått ett år, og har ikke merket noe "bivirkninger" av disse stoffene ennå, men burde jeg få sjekket oss jevnlig hos en lege fremover? Hilsen livredd.

Svar

Hei.

Hvor farlig, giftig, kreftfremkallende osv noe er, avhenger av hvor mengde og hyppighet. Altså hvor mye man får i seg av et potensielt skadelig stoff, og hvor ofte man får det. Alt er relativt og mengdebestemt:
Vi kan f.eks. tåle svært små engangsdoser med cyanid, og vi kan dø av for mye vann eller for mye gulrøtter.

Mange ting kan ha helseskadelig effekter, inkl. gi økt sjanse for kreft, men det handler i praksis ikke om engangseksponeringer som dette.
Hadde dere jevnlig laget mat stekt på trykkimpregnert trevirke, så hadde saken vært en helt annen, men slike engangstilfeller som dette går garantert bra.

Dette behøver du følgelig overhodet ikke å tenke på mer, og dere skal slett ikke til noen legeoppfølginger for dette.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-