Sønnen min sniffer!

Spørsmål

SNIFFING.
Jeg er en fortvilet mor, som skriver på vegene av min sønn, som er 14 år,frisk og flink på skolen. I det siste har jeg registrert at han av og til er litt sløv i blikket og mørk under øynene. for noen uker siden fant jeg noen sprit-tusjer, som var klemt i stykker(tusj-hodet varløsnet fra holderen), og en flaske med et sterkt luktende lim. Jeg konfronterte han med dette, men han bare lo av meg og spurte om jeg trodde han sniffet... Han elsker og tegne og male så han har mye tusjer og maling på rommet sitt, men nå er jeg redd - jeg er sykepleier men nå føler jeg meg hjelpeløs!
Hvordan kan man påvise sniffing? vil det kunn måles i blodet? Hva skjer med pupillene? Vær så snill å svare!!

Mann, 14 år

Svar

Kjære fortvilet mor!

Ikke gi deg! Det er mitt beste råd til tenåringsforeldre som aner ugler i mosen; Å ikke gi seg. Prøv å finn anledning, ro og tid til samtaler. Vis at du bryr deg og følg fortsatt med. En slik mistanke som du har fått er berettiget: Kanskje har han sniffet. Det er særlig yngre tenåringer som eksperimenterer med sniffing.

Sniffing gir få kroppslige tegn. Ved langvarig sniffing blir huden blek, personen blir gjerne tynnere, slimhinnene i nese og munn kan bli såre. Øynene kan også bli såre (litt rød) men pupillene forandres så vidt jeg vet ikke. Dersom noen nettopp har sniffet, kan man lukte sniffestoffet.

Bortsett fra å følge mistanken om sniffing, kan dette kanskje også være en anledning til å gjøre - gjerne nye - ting sammen med sønnen din? Gå på utstillinger? Tegnekurs? Kontakte en kunstner for privattimer? Planlegge en utenlandsreise til et sted med en annerkjent kunstsamling? (Dette er bare ment som eksempler, kanskje er det andre aktiviteter som passer bedre.)

Rusmiddeldirektoratet har mye kunnskap om rusmiddelbruk, også om sniffing. På nedenforstående side kan du lese mer fakta om sniffing og sniffestoffer.

Fakta om sniffing

Lykke til!