Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Orfiril og alkohol

Spørsmål

Hei!

Jeg er diagnostisert med epilepsi og bruker Orfiril 300mg, long depot. Min dagsdose er satt til 900mg. om morgenen og 900mg om kvelden. Jeg har vært anfallsfri siden jeg begynte på medisiner for litt over ett år siden.

Spørsmålet mitt er at jeg liker å gå ut med venner(ganske normalt med andre ord). Men så er det slik at jeg er litt skeptisk i forhold til medisinering og alkohol. Jeg ser at orfiril, iflg. felleskatalogen, sier at den kan øke den sedative og hypnotiske effekten av alkohol. Akkurat det bekymrer meg lite. Jeg liker ikke følelsen av å være "for beruset", så jeg stanser før jeg kommer dit.

Jeg tenker imidlertid på noe mer vedrørende dette legemiddelet. For det som står i felleskatalogen er ikke det samme som det som står i pakningsvedlegget. Der står det bare en enkelt linje, hvor de sier at man ikke skal bruke alkohol sammen med orfiril. Null begrunnelse ut over dette. Det jeg rett og slett lurer på er om man kan få forgiftninger i lever og slikt ved samtidig bruk. Dersom man har et forholdsvis normalt inntak av alkohol(jeg har ingen problematikk i forhold til misbruk eller lignende). Jeg har kjent et trykk rett under høyre side av ribbeina og sjekket dette, siden man skal sjekke leverfunksjonen når man går på disse medisinene. Men alt er helt fint, ingen spor av noenting.

Jeg har spurt på sykehuset vedrørende alkohol og Orfiril, men jeg får ikke noe godt svar. De viser til en slags standardfrase om "en enhet". For å si det rett ut, det er helt uinteressant! Kort sagt; skader jeg meg selv om jeg går ut sammen med venner og drikker alkohol, eller ikke? Vil det i så fall kunne oppstå en akutt forgiftning, eller ville det mer være aktuelt dersom jeg hadde problematikk vedrørende misbruk(altså skader gitt over tid).

Håper dere har anledning til å svare på dette. For det opptar meg egentlig litt.

mvh

Svar

Hei!
Jeg forstår godt at dette spørsmålet opptar deg. Du har ikke fått påvist noen forandring på leveren ved bruk av orfiril og det er lite sannsynlig at det skulle oppstå noen forgiftningstilstand med kombinasjonen. Alkohol brytes ned i leveren. Dermed blir det et "merarbeide" for leveren, i tillegg til å bryte ned orfiril. Det er et dosespørsmål av orfiril, men ikke minst alkohol før leveren kan ta skade i form av leverbetennelse. Normalt alkohol inntak vil ikke være skadelig, men store mengder som medfører promille over 1,5 bør absolutt frarådes. Alkohol i store doser reduserer dessuten krampeterskelen som ogjen innebærer økt fare for epileptisk anfall. Derfor er det flere gode grunner til å ha et måteholdent alkoholinntak, uten kraftig beruselse (på godt norsk dritings)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-