Metanol i Vodkaflaskene

Spørsmål

Etter å ha lest mye om metanol forgiftning i den siste tiden har jeg blitt litte granne nervøs. Jeg kjøpte for noen uker siden 2 original flasker med Vodka fra noen som jeg ikke kjenner, flaskene var ikke åpnet før såvidt jeg kunne se men alikevell så lurer jeg på hvor mye man må drikke før man event. blir syk. Jeg har to dager på rad hatt meg to drinker av disse flaskene. Dvs. ca 1/4 sprit i et vanlig kjøkkenglass pr. drink. Drikker naturligvis ikke dette mer, men blir nervøs av å bare sitte å vente på å kanskje bli syk. Det jeg lurer på er kan også disse små mengdene være skadelig og isåfall hvor lang tid ville det tatt før det slo ut? Håper på svar så jeg slipper denne ekkle følelsen.

Mvh.
Stavanger gutt 21.

Mann, 21 år

Svar

Hei!

Jeg skjønenr at du er engstelig og det er viktig å understreke at ingen bør drikke sprit de ikke vet hvor kommer fra eller som de ikke er helt sikker på er ekte vare.

Metanol er svært giftig og kan gi blindhet, men i større mengder er metanol dødelig. Mellom 5 og 30 ml er angitt som dødelig dose!

Symptomene kommer etter 12 til 24 timer, i form av hodepine, kvalme, tung pust og synsforstyrrelser.

Har du drukket alkohol samtidig kan dette forhindre alvorlig forgiftning, fordi alkohol fortrenger metanol i de farlige prosessene i kroppen. Alkohol er også behandlingen som gis på sykehuset.

Har du symptomer og mistenker metanolforgiftning må du kontakte lege snarest mulig!!