Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hovenhet i føtter, hender og ansikt

Spørsmål

I de siste månedene har jeg følt meg opphovnet på føttene, på hendene og i ansiktet. Jeg ser det ikke med det blotte øye, men merker at gifteringen er vanskelig å få av, samt at hendene/føttene og ansiktet liksom prikker og sprenger. I mine 2 siste svangerskap (av 3) har jeg hatt svangerskapskløe og jeg føler meg litt som da bortsett fra at det ikke klør like ille. (Jeg vet at jeg ikke er gravid da min mann har sterilisert seg samt at jeg har menstrasjonen regelmessig)
Jeg kan også nevne at jeg har treg avføring på samme måte som da jeg var gravid. Enkelte ganger er det så vanskelig å få tømt seg at jeg må hjelpe til med fingerene. Avføringen er da veldig hard og det er ikke sjelden at jeg tetter do.
Før jula 2005 følte jeg meg veldig rar, når jeg gikk på butikker følte jeg at alt var veldig langt borte, jeg hadde store problemer med konsentrasjonen og vanskelig for å huske tall. Da jeg har en venninne som har ei maskin som sjekker meridianbanene ville jeg prøve denne. Hun påsto at det så ut som jeg hadde en forgiftning i kroppen. Dette kunne jeg ikke forstå ,men etter å ha tenkt litt kom jeg på å ha lest en artikkel om colalightbrus og forgiftning. Jeg har de siste 17 årene drukket mengder med pepsi max/cola light/pepsi light (1-2 liter per dag). Jeg sluttet umiddelbart med brus og holdt opp i et lite år. Symptomene forsvant, men nå har jeg startet med brusen igjen, men i mindre mengder (ca 1/2 l per dag)
Jeg har siden det mellomste barnet ble født i 2002 slitt veldig med vekten og veier i dag 97 kg/174 cm

Kvinne, 35 år

Svar

Hei!

Det er flere temaer du tar opp i brevet ditt som jeg også vil komme inn på, men jeg er ikke sikker på om de henger sammen. For det første er det ganske vanlig å ha en følelse av å være opphovnet i deler av kroppen uten at man objektivt kan se det. En reell hovenhet vil jo vise seg med at ringer blir vanskelig å få av, at man får strikkmerker av sokkene rundt anklene etc. Du nevner jo at ringene er vanskelig å få av, så kanskje er du reelt hoven. Ubehag som prikking og kløe kan også høre med. Hovenhet kan skyldes en rekke ulike ting, og dersom det forklares utfra økt vannansamling i kroppen kalles det ødem. Dette kan igjen skyldes ulike tilstander. Hos unge er sykdommer som hjertesvikt mer usannsynlig, og du nevner heller ikke tung pust. Endel nyrelidelser kan medføre ødem. Samtidig vil en passiv hverdag med lite fysisk aktivitet medføre at vannet i blodet siver ut av blodårene og samles i vevet rundt. For å frakte blodet tilbake til sentrale organer etter rundtturen rundt om i kroppen, er man avhengig av muskelbruk i leggene, og om man er lite aktiv pumpes altså blodet ikke tilbake. Endel medisiner medfører også hevelse i kroppen, feks steroider, men du nevner ikke noe slikt i spørsmålet ditt.

Noen ganger forveksles hovenhet med overvekt. Du sier at du har lagt på deg endel de siste årene, og dette vil jo også merkes etterhvert på fingrene og leggene. Kanskje overvekten forklarer plagene?

Jeg kan ikke noe om meridianmåling, og er usiker på hva det betyr at du har forgiftning. Men uansett er det ikke heldig med så store mengder brus daglig, og det er fint at du har klart å kutte ned på dette. For å bedre den harde avføringen er det viktig at du drikker nok, men da fortrinnsvis vann. i og med at du er overvektig, og samtidig har treg avføring, vil fysisk aktivitet være veldig gunstig for deg.

Jeg synes ikke det høres ut som om du lider av noen alvorlig sykdom, men jeg synes du kan få en undersøkelse hos legen din, evt ta blodprøver/urinprøve for å utelukke bakenforliggende sykdom som årsak til din følelse av hovenhet, og også få hjelp til vektnedgang som jo vil være gunstig for deg på mange områder.

Håper svarte var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-