Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bør jeg dusje i dette vannet?

Spørsmål

Hei!

Mitt spørsmål gjelder hydrogensulfid i drikkevann fra brønn. Jeg og mannen min er på familiehytten noen dager hvor det er innlagt vann fra brønn. Dette vannet smaker ikke spesielt godt, visstnok påvist en del jernmineraler (ikke tatt andre prøver så vidt vi vet) da de boret brønnen for noen år tilbake. Det er en viss lukt av råttent egg fra vannet og nå da jeg er gravid (uke 19) så søkte jeg litt på nettet angående slik lukt fra vannet. Det virker som det er hydrogensulfid som kan gi denne lukten? Jeg drikker ikke av dette vannet selv nå i min situasjon, for sikkehets skyld, selv om vi tidligere av og til har gjort det og ingen har vært syk eller lignende.

Slik jeg forstår det jeg leser er dette egentlig en gifitg gass? Dersom det er slik at drikkevannet inneholder noe hydrogensulfid, hvilke forhåndsregler synes du at jeg som gravid bør ta, foruten å ikke drikke selve vannet? Bør jeg heller ikke dusje i vannet? Jeg er ikke redd for å bli syk selv, men man skjønner jo at et foster tåler mye mindre enn en voksen person. Min mann mener jeg er noe overhysterisk, så derfor spør jeg..

På forhånd takk for svar!

Svar

Hei.

Hydrogensulfid er en giftig gass, ja.
Men her er to viktige innvendinger:

1) Du/vi vet aldeles ikke om det er hydrogensulfid i vannet. Det er noe du tenker, som kan være sant eller usant. Det er ihvertfall ikke påvist.
2) Giftighet er alltid avhengig av konsentrasjon av stoffet og hvor mye og hyppig man blir eksponert for det.
Man kan dø av for mye gulrøtter over for lang tid, og man kan tåle svært små mengder cyanid. Alt er et spørsmål om mengde.

DERSOM dette er hydrogensulfid, -vi er altså NB helt over i en hypotetisk situasjon- så er det åpenbart at det å dusje i vannet en gang inni mellom, i noen få minutter, ikke på noen måte representerer noen fare for deg eller barnet, både pga lav gasskonsentrasjon og pga den korte tiden.
Det er imidlertid greit å la være å drikke vannet, for å være på den sikre siden.

Ha det bra og lykke til videre med svangerskapet.