Barn rullet seg i nysprøytet plen. Farlig?

Spørsmål

Hei. Jeg har en datter på 3,5 år. Sist helg lekte hun på en gressplen. I ettertid har vi fått vite at plenen bare noen timer før var sprøytet med Bayer plenrens (konsentrat). Konsentratet var vannet ut, men det var visstnok brukt en noe sterkere blanding enn det som stod på emballasjen. Min datter lå/rullet ganske mye på plenen, også med hodet ned, og dette bekymrer meg nå. Plenrensen inneholder blant annet stoffet MCPA. Hun kan jo ha fått noe i munnen da hun var på gresset og kan jo også ha pustet stoffet inn. Hun fikk kanskje middelet på ansikt, hender og armer.
Dette var på søndag. Hun har ikke vist symptomer på noe, men jeg er bekymret for evt langtidsvirkninger som bl.a kreft, andre sykdommer.
Bør jeg være bekymret, eller har dette gått bra? Håper på grundig svar - dette bekymrer med veldig!

Svar

Hei.

Jeg har diskutert tilfellet med Giftinformasjonssentralen, og svaret her er da i samsvar med det de opplyser.

Du trenger overhodet ikke å bekymre deg på noen som helst måte, heller ikke for langtidsvirkninger som kreft m.v. Det er en fare kun for de som eksponeres for det jevnlig, stadig og over tid. Engangstilfeller gir ikke risiko for helseskade.

Det hun evt kunne ha fått, var en lokal hudirritasjon på de deler av huden som var i kontakt med stoffet, men det har hun jo ikke fått til nå, og da får hun det heller ikke. Det hadde isåfall heller ikke vært nødvendig med noe mer behandling enn å skylle med vann.

Om hun evt skulle ha fått noe i munnen, så har det heller ingen skadevirkning som et engangstilfelle og i så små mengder som det her er snakk om.

Alt i alt: Du kan trygt legge fra deg enhver bekymring.

Ha det bra.