Stikk fra fjesing gir intense smerter

Fisken finnes på skandinaviske badestrender og kan skape problemer for folk som bader, om man er så uheldig å tråkke på den.

FJESING: Denne fisken ser kanskje ikke så farlig ut, men den er giftig, og om du kommer i kontakt med piggene, vil det føre til intense smerter. FOTO: NTB Scanpix
FJESING: Denne fisken ser kanskje ikke så farlig ut, men den er giftig, og om du kommer i kontakt med piggene, vil det føre til intense smerter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Fjesing, også kalt «helvetesfisken», er en fisk man ikke vil møte på når man bader i sommervarmen. Fisken er ikke så stor, den blir sjelden større enn 20-30 centimeter, men den har giftige pigger på ryggfinnen og ved gjellelokkene. Blir man stukket, kan man få store smerter.

Lever på sandbunn

– Fjesing trives best på sandbunn, gjerne hvor det er myk sandbunn. Vi har ikke så mye fjesing i Norge, hovedsakelig i sør i landet, men i Sverige og Danmark er de mange, og der fisker de på den. Det er en god matfisk, men man må være forsiktig så man ikke blir stukket, sa Sigurd Heiberg Espeland, marinbiolog og forsker ved Havforskningsinstituttet, til Lommelegen i fjor sommer.

LES OGSÅ: Brennmaneter – dette gjør du om du blir brent

Varme og solrikt vær kan føre til at temperaturen i vannet også er høyere enn vanlig – til stor glede for alle badeglade nordmenn. Og varme kan være noe av grunnen til at det har blitt rapportert mer fjesing de siste årene. Ved badestrendene på Jæren ble det i fjor sommer rapportert om hundrevis av fjesing langs havbunnen. Det varme vannet kan føre til at fjesingen trekker opp til grunnere vann.

Bading og fisking kan medføre nærkontakt med fjesing

I fjor fikk Espeland flere henvendelser fra folk som har blitt stukket av fjesing ved bading. Fiskere kan også være utsatt.

– Hvis man fisker den på krok eller i garn, er det typisk at folk stikker seg på den. Det kan også skje med folk som bader. Stort sett vil fisken svømme vekk før du kommer i kontakt med den – den er jo veldig redd for mennesker, men det kan skje at man er uheldig og tråkker på den.

Hovedkomponenten i giften til fjesing, er proteinet dracotoksin. I sjeldne tilfeller kan piggen sitte igjen i såret, noe som hindrer normal sårheling og medfører vedvarende inflammasjon og smerter, i tillegg til fare for sekundærinfeksjon.

LES OGSÅ: Finnes det giftige edderkopper i Norge?

Vanlige symptomer ved stikk av fjesing

  • Intens smerte i og rundt stikksåret (smerten kan stråle utover)
  • Hevelse og rødme rundt stikksåret, som kan spre seg og bli omfattende (det kan ta mange dager før hevelsen går bort)
  • Prikking, nummenhet og vevsnekrose kan oppstå
  • Generell uvelhet, med symptomer som hodepine, feber, frysninger, kvalme, svimmelhet, svette og verking i ledd

Hjerterytmeforstyrrelser, hypotensjon, kramper og respirasjonspåvirkning kan oppstå i sjeldne tilfeller. Noen få kan oppleve komplikasjoner og seneffekter, men ifølge Mari Tosterud, avdelingsdirektør ved Giftinformasjonen/Nasjonalt folkehelseinstitutt, er det sjelden.

– Det er som regel ikke farlig å bli stukket av fjesing, men det kan være veldig vondt. Jeg kan ikke huske å ha vært borti tilfeller med alvorlige komplikasjoner. Om du føler deg uvel, skal du selvsagt kontakte lege for å få en vurdering, men vanligvis går det over helt av seg selv.

LES OGSÅ: Portugisisk krigsskip

Dette gjør du om du blir stukket av fjesing

Dersom du skulle bli stukket av fjesing, er det viktig å fjerne eventuelle synlige rester av pigger og fiskehud, og å få stikkstedet i varmt vann så raskt som mulig. Vannet skal være så varmt du kan tåle, uten at du skålder deg (40-45oC). Smerten kan være veldig intens, og da kjenner man ikke varmen så godt. Pass derfor på at temperaturen ikke blir for høy.

Stikkstedet skal være dekket av varmt vann – etterfyll gjerne med mer varmt vann, slik at den høye temperaturen opprettholdes. Dersom det ikke er mulig å senke stikkstedet i varmt vann, kan man bruke en tykk, varm klut.

– Folk som ringer oss etter stikk, blir ofte veldig fascinert over hvor raskt smerten avtar når de får varmt vann på det. Det lindrer utrolig raskt, forklarer Tosterud.

Smertene kan komme tilbake etter endt behandling (som bør vare i 30-45 minutter). Da gjør man det samme igjen.

– Dersom du ikke har varmt vann i nærheten, kan også annen væske brukes. Kaffe eller te på termos, for eksempel. Dersom det ikke er noe tilgjengelig, bør man reise et sted man kan få tak i varmt vann så fort som mulig. Om man ikke får denne behandlingen raskt, kan smertene vare i mange timer og til og med døgn, sier Tosterud.

LES OGSÅ: Forgiftninger: Vanlige giftstoffer og symptomer

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer