Forveksling av giftsopp med matsopp er hovedårsaken til alvorlige soppforgiftninger.
– Antallet sykehusinnleggelser varierer fra år til år. De som havner på sykehuset har som oftest spist giftig sopp i form av et helt måltid, sier Kristin Opdal Seljetun, seniorrådgiver på Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet, til Lommelegen.no.
Giftinformasjonen mottar i snitt 1000 henvendelser om soppinntak hvert år. Rundt 65 prosent av telefonene til Giftinformasjonen dreier seg om barn som har smakt på en sopp. Det kan være barn som har fått i seg sopp i hagen hjemme, eller på tur med barnehage eller skole.

Finnes det giftige edderkopper i Norge?
Barn smaker ofte på mindre mengder sopp, og det er sjelden disse hendelsene trenger legeoppfølging.
- Voksne kontakter oss ofte etter inntak av måltider. Det kan være lette symptomer etter inntak av dårlig varmebehandlet sopp eller stort soppmåltid (sopp er tungtfordøyelig). Andre tar kontakt fordi de har spist ukjent sopp eller fått kraftige symptomer etter inntak av giftig sopp, sier Seljetun.

LES OGSÅ: Symptomene på soppforgiftning

HVIT FLUESOPP: Avbildet ser du hvit fluesopp (Amanita virosa), som er dødelig giftig.
Den vanligste sopptabben
I norsk natur finnes det flere tusen sopparter, så det er lett å ta feil.
– Den vanligste sopptabben er å være nesten sikker; å spise først og tenke etterpå. Det er ganske mange som er nesten sikre. Det er opphavet til mye bekymring og noen ganger forgiftninger, forteller Seljetun.
Du skal alltid være 100 prosent sikker på at soppen er en matsopp, før du spiser den.
Giftinformasjonen kan hjelpe med å identifisere sopp i akuttsituasjoner. Da er det viktig å vite soppens utseende, størrelse, farge og voksested, og det beste er å ha et eksemplar av soppen foran deg når du ringer.

Dette bør du gjøre hvis du blir bitt av hoggorm
– Dersom det er en liten bit som er smakt på, vil vi utelukke de giftigste soppene som kan gi skade i små mengder, og hvis det ikke er en av disse, går vi ikke videre med identifiseringen, sier Seljetun.
Vet ikke forskjellen på skivesopp og rørsopp
– Hvordan står det til med folks soppkunnskaper?
– Det er utrolig variabelt. Noen kan svært mye og kan gi alle detaljer, mens andre plukker sopp uten å vite forskjellen på skivesopp og rørsopp, forteller Seljetun.
Forskjellen er nemlig stor.

De giftigste artene i Norge er alle skivesopper. Blant rørsoppene finnes det også noen giftige arter, men de er mye mindre problematiske enn de giftigste skivesoppene.
Soppopplæring
– Vi har gjennom vårt system en veldig grundig soppopplæring og tilbyr Norges grundigste artskunnskap om sopp, opplyser Pål Karlsen, daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF), til Lommelegen.no.

– Plukker du sopp sammen med soppsakkyndige skal du være trygg. De har veldig god kjennskap til hvilke sopper som er giftige og hvilke gifter det er snakk om. Alle er opplært til å kaste soppen dersom de er i tvil, forteller Karlsen.
Karlsen anbefaler å bruke appen Digital soppkontroll.
- Den er superpopulær, og vi betjener 20-30.000 henvendelser hvert år, fra juli til oktober. Appen er betjent av soppsakkyndige, som går gjennom bilder soppolukkerne sender inn, mens de er i skogen.

Giftig sopp og symptomer på forgiftning
Ulike reaksjoner på soppforgiftning
– Spiser du soppene som gir alvorlig forgiftning, tar det vanligvis noe tid før symptomene kommer. Sopp som kan gi leverskade vil gi kraftig diaré 6-24 timer etter inntak, før leverskaden utvikles to-seks dager etter inntaket. Sopparter som gir nyreskade kan gi uvelhet og generelle symptomer fra mage og tarm, før nyresvikten utvikles. Symptomene kommer fra 36 timer til seks dager etter inntak; derfor er denne soppen veldig lumsk, forklarer Seljetun.
Dersom kun en liten smakebit er inntatt, vil Giftinformasjonen legge vekt på å utelukke sopparter som kan gi nyreskade og leverskade når de snakker med innringer.
Stort sett vil de som er forgiftet med de mindre giftige soppene kunne håndtere dette selv hjemme. Dette er aldri farlig å ta på en giftig sopp og spise mat senere uten å vaske hendene, selv om soppen er giftig. En bit av soppen må spises for å gi forgiftning.
– Symptomene som kan oppstå etter å ha spist giftig sopp, varierer fra soppart til soppart. Innholdsstoffene i mange sopp har en irriterende effekt på slimhinnene i mage- og tarmsystemet, som gir kvalme, oppkast og diaré. Ofte er symptomer etter et slikt soppinntak forbigående, og vil gi seg etter ett til to døgn. Vi i Giftinformasjonen vil informere vedkommende om hva som kan skje og forventet forløp, sier Seljetun.
LES OGSÅ: Når bør du kontakte legevakt?
Soppreglene
Dette bør du vite før du plukker sopp:
- Vær 100% sikker på soppen du plukker.
- Lær de viktigste giftsoppene og mulige forvekslingsarter.
- Gå på soppkontroll. Se nøye på hver enkelt sopp du plukker.
- Hold ulike sopparter fra hverandre i kurven.
- Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur.
- Lær deg norsk soppfunga. Soppartene varierer mellom ulike land og verdensdeler. En spiselig sopp i et land kan være helt lik en svært giftig sopp i Norge.
- Delta på soppkurs.
- Spis bare sopp av god kvalitet. Kast all markspist eller råtten sopp.
Kilde: Giftinformasjonen

Hva gjør du hvis noen setter fast noe i halsen?
Fire myter om sopp
1. «Giftig sopp smaker vondt»
Sannheten er at flere av de svært giftige soppene smaker mildt.
2. «Kunnskap fra 20 år tilbake i tid gjelder fortsatt»
Kunnskapen om giftig sopp endrer seg. Sopp som tidligere var regnet som matsopp (for eksempel sandmorkel og pluggsopp) er nå vurdert som giftige. Det er derfor viktig å bruke oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur.
3. «Det er ikke farlig å smake på sopp så lenge den spyttes ut igjen»
Dette er feil! Selv svært små mengder av de giftigste soppene kan gi alvorlig forgiftning.
4. «Det er ikke nødvendig å varmebehandle all sopp»
Dette er ikke riktig. De fleste sopper, også matsopp, kan gi mageubehag om de spises rå.
Kilde: Giftinformasjonen
Oversikt over spiselige matsopper
På nettsiden til NSNF kan du se en oversikt over spiselige matsopper med bilder og beskrivelser, og hvilke du bør styre unna.
– Det er noen spiselige sopparter som har få forvekslingsarter, men det er viktig å alltid være 100 prosent sikker før man spiser selvplukket sopp, påpeker Karlsen.
Den første søndagen i september arrangeres Soppens dag i hele Norge. Mange steder i landet vil det være turer, utstillinger og gratis kontroller.
En liten soppbok for nybegynnere kan du se her.
Denne saken ble opprinnelig skrevet i 2015, men oppdatert i sin helhet i 2021.