HVILKEN ER GIFTIG? Soppekspert holder en kantarell (t.v.), som er spiselig, og en giftslørsopp (t.h.), som er meget giftig. Foto: NTB scanpix
HVILKEN ER GIFTIG? Soppekspert holder en kantarell (t.v.), som er spiselig, og en giftslørsopp (t.h.), som er meget giftig. Foto: NTB scanpix Vis mer

Soppforgiftning

Sjekk hva som er den vanligste tabben blant soppsankere.

Forveksling av giftsopp med matsopp er hovedårsaken til alvorlige soppforgiftninger.

I 2014 var Giftinformasjonen involvert i behandlingen av 15 voksne som måtte på sykehus i Norge grunnet soppforgiftning.

Det ble gjennomført to levertransplantasjoner, og Giftinformasjonen mottok 1049 henvendelser med mistanke om akutt soppforgiftning.

– Totalantallet sykehusinnleggelser i 2014 kan være høyere, det er ikke sikkert vi har vært kontaktet i alle tilfellene. Antallet sykehusinnleggelser varierer fra år til år. De som havner på sykehuset har som oftest spist giftig sopp i form av et helt måltid, sier Anita von Krogh, seniorrådgiver på Giftinformasjonen, til Lommelegen.no.

De aller fleste henvendelsene Giftinformasjonen får er om barn, oftest under fire år, som har smakt/spist/slikket på en sopp, og det er sjelden disse hendelsene trenger medisinsk oppfølging.

LES OGSÅ: Symptomene på soppforgiftning

Hvit fluesopp (Amanita virosa). Ulike utviklingsstadier. Dødelig giftig. Giften angriper sentralnervesystemet. Foto: Samfoto/NTB Scanpix
Hvit fluesopp (Amanita virosa). Ulike utviklingsstadier. Dødelig giftig. Giften angriper sentralnervesystemet. Foto: Samfoto/NTB Scanpix Vis mer

HVIT FLUESOPP: Avbildet ser du hvit fluesopp (Amanita virosa), som er dødelig giftig.

LES OGSÅ: Fire forgiftninger vi ofte får om sommeren

Den vanligste sopptabben

I norsk natur finnes det flere tusen sopparter, så det er lett å ta feil.

– Den vanligste sopptabben er å være nesten sikker; å spise først og tenke etterpå. Det er ganske mange som er nesten sikre. Det er opphavet til fryktelig mye bekymring og noen ganger symptomer, forteller von Krogh.

Du skal alltid være 100 prosent sikker på at du kan spise soppen før du spiser den.

– Når alt er spist opp og du ikke kan sende inn soppen for undersøkelse, medfører det mye engstelse som kan gi opphav til diffuse symptomer, forklarer von Krogh.

Giftinformasjonen kan hjelpe med å identifisere sopp i akuttsituasjoner. Da er det viktig å vite soppens utseende, nøyaktig størrelse, farge og voksested, og det beste er å ha et eksemplar av soppen foran deg når du ringer.

– Dersom det er en veldig liten bit som er smakt på er vi opptatt av å få utelukket de mest giftige soppene som kan gi skade i små mengder, og hvis det ikke er dem går vi ikke videre med identifiseringen, sier von Krogh.

Barn kan også reagere på spiselig sopp, siden det er tungt fordøyelig.

LES OGSÅ: Hypokonderi kan gi reelle smerter

Vet ikke forskjellen på skivesopp og rørsopp

– Hvordan står det til med folks soppkunnskaper?

– Det er utrolig variabelt. Noen kan svært mye og kan gi alle detaljer, mens andre plukker sopp til å spise uten å vite forskjellen på skivesopp og rørsopp, forteller von Krogh.

Forskjellen er nemlig stor.

Spiselig rørhatt (Boletus edulis) Foto: Scanpix
Spiselig rørhatt (Boletus edulis) Foto: Scanpix Vis mer

De giftigste artene i Norge er alle sammen skivesopper. Blant rørsoppene finner vi man også noen giftige arter, men de er mye mindre farlige enn de giftigste skivesoppene.

LES OGSÅ: Medisinsk kull: Dette bør alle foreldre ha i skapet!

Høstens soppkontroller er avlyst

– Vi har gjennom vårt system en veldig grundig soppopplæring og tilbyr Norges grundigste artskunnskapen om sopp, opplyser Reidun Braathen, daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF), til Lommelegen.no.

Det er totalt 470 soppsakkyndige i Norge, men bare 200 av dem praktiserer.

SOPPEKSPERT; Reidun Braathen er daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF). Foto: Even W. Hanssen
SOPPEKSPERT; Reidun Braathen er daglig leder i Norges sopp- og nyttevekstforbund (NSNF). Foto: Even W. Hanssen Vis mer

– Plukker du sopp sammen med soppsakkyndige skal du være trygg. De har veldig god kjennskap til hvilke sopper som er giftige og hvilke gifter det er snakk om. Alle er opplært til å kaste soppen dersom de er i tvil, forteller Braathen.

Siden 2007 har ikke soppkontrollen mottatt statlig støtte, og NSNF har måttet bruke midlene fra medlemskontingenten til å drifte soppkontrollen. Det betyr at soppkontrollene bare unntaksvis arrangeres, inntil soppkontrollene og utdanning av soppsakkyndige kan driftes med offentlig støtte.

– I fjor ble det uteksaminert 20 soppsakkyndige i Norge, mens i år er det bare 10-12 som har meldt seg opp til eksamen. Vi er nødt å få flere soppsakkyndige. De fleste av foreningene våre avholder kurs som alle kan være med på, sier Braathen.

Ulike reaksjoner på soppforgiftning

– Spiser du soppene som kan gi leverskade vil du først få voldsom diaré og oppkast. Sopparter som kan gi nyreskader gir mer diffuse symptomer, som kan ligne influensa. Nyresvikten kan komme innen to uker og derfor er denne soppen veldig lumsk, forklarer von Krogh.

Dersom kun en liten smakebit er inntatt er Giftinformasjonen mest opptatt av å utelukke sopparter som kan gi nyreskade og leverskade når de snakker med innringer.

Stort sett vil de som er forgiftet med de mindre giftige soppene kunne håndtere dette selv hjemme.

– Ofte er det forbigående og vil gå ut over mage- og tarmsystemet i 1-2 døgn. Vi i Giftinformasjonen vil informere vedkommende om hva som kan skje og forventet forløp, sier von Krogh.

Innholdsstoffene i soppen har en irriterende effekt på slimhinnene i mage- og tarmsystemet, som gir kvalme, oppkast og diaré. Symptomene som kan oppstå etter å ha spist giftig sopp, varierer fra soppart til soppart.

LES OGSÅ: Når bør du kontakte legevakt?

Soppreglene

Dette bør du vite før du plukker sopp:

 • ​​​​​​​​Spis kun sopp som du er hundre prosent sikker på.
 • Kjenn til de vanligste forvekslingsartene.
 • Gå på soppkurs.
 • Ha kunnskap om de viktigste giftsoppene.
 • Plukk en og en sopp (spesielt viktig ved plukking av traktkantarell). Studer soppen før du legger den i kurven og på nytt ved rensing.
 • Hold ulike sopparter fra hverandre i kurven.
 • Benytt oppdatert og kvalitetssikret sopplitteratur.
 • Lær deg norsk soppflora. Soppfloraen kan variere stort mellom ulike land og verdensdeler. En spiselig sopp i et annet land kan være helt lik en svært giftig sopp i Norge.
 • Spis bare sopp av god kvalitet. Kast all markspist eller råtten sopp.

  Kilde: Giftinformasjonen

GIFTINFORMASJONEN: Anita von Krogh er seniorrådgiver på Giftinformasjonen. Foto: Privat
GIFTINFORMASJONEN: Anita von Krogh er seniorrådgiver på Giftinformasjonen. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Slik redder du barnet ditt fra kvelning

​Fire myter om sopp

1. «Giftig sopp smaker vondt»
Sannheten er at flere av de svært giftige soppene smaker mildt.

2. «Kunnskap fra 20 år tilbake i tid gjelder fortsatt»
Kunnskapen om giftig sopp endrer seg. Sopp som tidligere var regnet som matsopp (for eksempel sandmorkel og pluggsopp) er nå vurdert som giftige. Det er derfor viktig å bruke oppdatert sopplitteratur.

3. «Det er ikke farlig å smake på sopp så lenge den spyttes ut igjen»
Dette er feil! Selv svært små mengder av de giftigste soppene kan gi alvorlig forgiftning.

4. «Det er ikke nødvendig å varmebehandle all sopp»
Dette er ikke riktig. De fleste sopper, også matsopp, kan gi mageubehag om de spises rå.

Kilde: Giftinformasjonen

Planlagte soppkurs og aktiviteter

På nettsiden til NSNF kan du se en oversikt over spiselige matsopper med bilder og beskrivelser. Organisasjonen har også en oversikt over giftsopper.

– Det er noen spiselige sopparter som ikke har noen giftige forvekslingsarter, men man skal alltid være 100 prosent sikker før man spiser selvplukket sopp, påpeker Braathen.

Søndag 6. September 2015 arrangeres «Soppens dag» for syvende år på rad. Mange steder i landet vil det være turer, utstillinger og gratis kontroller.

På Norges sopp- og nyttevekstforbunds nettside kan du se en oversikt over høstens soppaktiviteter og hvor du kan melde deg på kurs.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-