Portugisisk krigsskip

Maneten forårsaker hudskade og sterk smerte etter nærkontakt. Noen får også kvalme, oppkast, lavt blodtrykk, kramper og hjerterytmeforstyrrelser.

HOLD DEG UNNA: Møter du på et portugisisk krigsskip, husk at tentaklene - som er under vannet - ser du ikke, og de kan være flere meter lange. Den fargerike og vakre maneten bør derfor kun beundres på lang avstand. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
HOLD DEG UNNA: Møter du på et portugisisk krigsskip, husk at tentaklene - som er under vannet - ser du ikke, og de kan være flere meter lange. Den fargerike og vakre maneten bør derfor kun beundres på lang avstand. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Portugisisk krigsskip er en stor, blåfarget manet. Den har ulike navn. I Norge blir den av medier omtalt som dødsmaneten, på latinsk heter den physalia physalis og på engelsk portuguese Man o’ War.

Portugisisk krigsskip er egentlig en flytende koloni av mange forskjellige nesledyr. Den store, båtformede gassblæren holder kolonien oppe. Den kan bli 20 centimeter lang, og stikker opp over vannet som et segl. På undersiden finnes tentakler, som kan bli mange meter lange, og er utstyrt med meget giftige nesleceller. (8)

LES OGSÅ: Brennmaneter - dette gjør du hvis du blir brent

Forekomst

Vanligvis finnes denne maneten i tropiske eller subtropiske områder både i Stillehavet, Atlanterhavet og Indiahavet (2).

  • For eksempel er portugisisk krigsskip vanlig i de nordlige deler av Brasil (3).
  • Portugisisk krigsskip er også blitt påvist i Nordsjøen og i Middelhavet (1).
  • Senest i mai 2018 ble det oppdaget portugisiske krigsskip utenfor kysten til Mallorca, men det er fortsatt uklart om det dreier seg om levende eller døde maneter (4).
  • Tidligere ble maneten også sett ved Ibiza og Formentera (4).
  • Den er også blitt funnet på Kanariøyene, særlig Gran Canaria (5).
  • I april 2018 ble det funnet flere eksemplarer av den giftige maneten langs kysten i Costa Blanca, Spania (6).

LES OGSÅ: Hvor farlig er et hoggormbitt?

VAKKER, MEN FARLIG: Det portugisiske krigsskipet har vakre farger og form. Men får du øye på en der du bader, bør du komme deg i land. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
VAKKER, MEN FARLIG: Det portugisiske krigsskipet har vakre farger og form. Men får du øye på en der du bader, bør du komme deg i land. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer etter nærkontakt med portugisisk krigsskip

Maneten inneholder gift som sitter i organeller (noe som kan sammenlignes med organer) i tentaklene. Organellene trenger med trykk inn i huden og frigjør giften ved enten mekanisk eller kjemisk stimulering. Symptomene oppstår vanligvis raskt (1), (3).

Følgende symptomer kan opptre :

  • Smerte og svie i området som var i kontakt med maneten. Hudområdet som rammes viser vanligvis avtrykket av tentaklene. Disse avtrykkene er ofte mer enn 20 centimeter lange.
  • Røde, stripeformede forandringer· på hudområdet som var utsatt for maneten.
  • Blemmer kan oppstå.
  • Andre kroppslige reaksjoner (systemiske reaksjoner) kan forekomme og kan blant annet omfatte kvalme, oppkast, magesmerter, lavt blodtrykk, kramper, hjerterytmeforstyrrelser, pustevansker og allergiske reaksjoner.
  • Dødsfall har forekommet

(1), (3)

Behandling/førstehjelp

1. Skyll området med sjøvann

Skylling med sjøvann er viktig. Sjøvann er også lett tilgjengelig.

Ferskvann kan forverre situasjonen siden det kan føre til at mer giftige stoffer frigjøres. Behandlingen med eddik er omstridt. Noen kilder fraråder bruk av eddik, siden de mener at det kan føre til økt frigjøring av giftstoffer (1), mens andre kilder anbefaler bruk av eddik (3), (7).

De fleste kilder er derimot enige om at det ikke bør brukes alkohol (1), (7).

2. Fjern brenntråder som er igjen

Fjerning av tråder bør gjøres med varsomhet siden mekanisk stimulering igjen kan føre til frigjøring av mer giftstoffer. En hjelper bør bruke hansker! (1)

3. Varmt vann

Bruk varmt vann med temperatur opptil 45 grader, så varmt som pasienten tåler, og senk det berørte området i vannet i 30-90 minutter. (1) Giften blir inaktivert eller ødelagt ved høye temperaturer.

4. Kontakt lege

Kontakt lege dersom det dreier seg om små barn, ved systemiske reaksjoner eller ved vedvarende plager/smerter (1).

5. Ring Giftinformasjonen Telefon: 22 59 13 00

Kilder: 1) helsebiblioteket.no 2) ncbi.nlm.nih.gov (3) scielo.br 4) .mallorcazeitung.es 5) abcnyheter.no 6) abcnyheter.no 7) gizmodo.com 8) SNL

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer