Plantegifter i urtete – særlig en gruppe bør være forsiktige!

Mattilsynet melder om funn av plantegifter i forskjellige urteteer, og anbefaler å begrense inntaket av urtete. At teen er merket som økologisk hjelper ikke.

TE: Kan inneholde giftstoffer i varierende mengder. Foto: Alex Yuzhakov / Shutterstock / NTB
TE: Kan inneholde giftstoffer i varierende mengder. Foto: Alex Yuzhakov / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Teen du drikker kan inneholde uønskede plantegifter, melder Mattilsynet i sin nye rapport. Dette bør du være oppmerksom på!

Leverskadelige og kreftframkallende

Hvert år overvåker Mattilsynet forskjellige matvarer som er kjent for å kunne inneholde rester av ulike plantetoksiner. Plantetoksiner er giftstoffer som blir produsert av mange typer ugress, som en naturlig beskyttelse mot insekter og planteetere.

Hvis slikt ugress følger med under innhøstingen av matplanter, kan det føre til innhold av helseskadelige plantetoksiner i maten vi spiser.

Det er nettopp dette som er oppdaget i en analyse av 20 forskjellige typer urtete i prøver fra 2021. Rapporten ble publisert av Mattilsynet i september 2022.

I 13 av produktene ble det funnet varierende nivåer av en gruppe plantetoksiner kalt pyrrolizidinalkaloider (PA). Det gjaldt både ammete, rooiboste, kamillete og peppermyntete.

PA er giftstoffer som kan være skadelige for leveren og lungene ved inntak over tid. Giftstoffene skader også DNA. Det kan medføre mutasjoner i DNA'et vårt, og i siste ende føre til kreft.

Gravide og ammende bør være ekstra forsiktige

Plantetoksinene som ble funnet i teene antas også å være fosterskadelige, og kan overføres via brystmelken til barnet.

En av ammeteene fra rapporten inneholdt et nivå av PA som var vesentlig over grenseverdiene, og rapporten konkluderte med at funnet kunne ansees å utgjøre en helsefare for forbrukeren.

I verste fall vil det ammende barnet kunne utsettes for kroniske effekter som kan forårsake kreft i leveren, avhengig av hvor mye barnet får i seg av de ulike giftstoffene, og hvordan omsetningen av stoffene foregår i barnet.

Gravide og ammende bør derfor begrense inntaket av urtete, og under alle omstendigheter variere mellom forskjellige produkter.

Økologisk betyr ikke nødvendigvis giftfritt

Blant teene Mattilsynet undersøkte, var det flere som var økologiske eller behandlet i henhold til «god framstillingspraksis» (GMP).

Blant disse prøvene var det stor variasjon av PA-innholdet. Det var prøver uten funn av plantetoksiner, men også prøver med de høyeste konsentrasjoner av plantetoksiner.

God framstillingspraksis med kontroll av urtenes renhet, samt økologisk dyrkning, med fokus på bekjemping av giftige ugress i åkeren, kan bidra til å redusere forurensning med PA, men er ingen garanti for at teen ikke inneholder plantetoksiner.

Hvor mye te kan du drikke?

Det er et spørsmål uten et klart svar. Forskjellig te inneholder ulike mengder PA. Det finnes heller ingen nedre grense for hvor mye PA som potensielt kan føre til en mulig helserisiko.

Det beste du kan gjøre for å unngå for høyt inntak av PA er å drikke forskjellige typer teer.

Ved å variere mellom ulike typer te, unngår du at du bare drikker én type te med potensielt høyt innhold av PA.

Gravide og ammende bør ifølge Mattilsynet begrense inntaket av urtete.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer