Paracetamolforgiftning

Paracetamol er ofte førstevalg ved behov for smertestillende medisiner. Det er svært trygt ved forsvarlig bruk, men kan gi alvorlig leverskade og død ved overdosering.

PARACETAMOL: Som andre medisiner markedsføres virkestoffer paracetamol med flere forskjellige handelsnavn.- Sjekk derfor virkestoffet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
PARACETAMOL: Som andre medisiner markedsføres virkestoffer paracetamol med flere forskjellige handelsnavn.- Sjekk derfor virkestoffet. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Paracetamol er en smertestillende (analgetisk) og febernedsettende (antipyretisk) medisin. Den selges reseptfritt og er ofte førstevalg ved behandling av smerter. Medisinen er særlig anbefalt for gravide, pasienter med magesår og pasienter med nyresykdom. Det er lite risiko for bivirkninger hvis paracetamol brukes i anbefalte doser.

Paracetamol kan ha noe dårligere smertestillende effekt enn NSAID hvis smertende er knyttet til inflammasjon.

Les også: Fortsatt trygt å bruke Paracet under graviditet

Handelsnavn

Paracetamol selges reseptfritt som tabletter med 500 mg (0,5 gram) per tablett. Paracetamol er virkestoffet i følgende medikamenter:

  • Panodil
  • Panodil Zapp
  • Paracet
  • Paracetamol
  • Paramax
  • Pinex

Paracetamol er et av flere virkestoff i disse medikamentene:

  • Altermol
  • Kodein-paracetamol
  • Paralgin forte og Paralgin major
  • Paramax Comp
  • Pinex Forte og Pinex Major
  • Paracetduo
  • Paralen

Leverskade hvis du tar for mye paracetamol

Siden paracetamol selges med mange ulike navn er det viktig å undersøke virkestoff og dosering, slik at man ikke kombinerer ulike pakninger og totalt får i seg for mye. Er du i tvil om hva medisinen din inneholder, spør lege eller farmasøyt.

Maksimal døgndose for voksne er 4 gram. En tablett inneholder oftest 500 mg.

Folkehelseinstituttet sier dette:

  • En mengde på 150 mg paracetamol per kg kroppsvekt som er tatt i løpet av 24 timer, regnes som akutt forgiftning (akutt toksisk dose).
  • Akutte doser, det vil si inntak i løpet av 24 timer, på 12 gram eller mer regnes alltid som toksisk, uansett kroppsvekt.
  • Dersom paracetamol er tatt over flere dager, kan en lavere mengde gi forgiftning. Både mengden som er inntatt, kroppsvekt, alder, risikofaktorer og tidsforløp vil ha betydning når helsepersonell vurderer om mengden er toksisk eller ikke.
  • Barn kan bli forgiftet ved lavere engangsdoser. (3)

Forgiftningen fører til leverskade. Leverskaden kan være dødelig. Grensen for forgiftning ligger lavere hos alkoholikere og personer som bruker fenytoin eller fenobarbital.

Mekanisme

Når paracetamol brytes ned i leveren dannes den giftige metabolitten n-acetyl-p-benzoquinonimin. Dette har normalt ingen betydning, da stoffet raskt blir nøytralisert av en naturlig motgift (glutation). Ved overdosering kan kroppens lager av naturlig motgift gå tomt, da blir nedbrytningen av paracetamol skadelig for levercellene. Overdose behandles med acetylcystein (brytes ned til glutation).

Sykdomstegn

Symptomene begynner først etter noen timer. Den forgiftede kan bli kvalm, få brekninger og nedsatt allmenntilstand. En til to dager senere tilkommer smerter i øvre, høyre mageregion og tegn til leverskade (unormale blodprøver). 3-4 dager etter kan man utvikle komplett leversvikt og leverkoma. Dette er potensielt dødelig.

Behandling

Det finnes motgift, og hvis denne gis raskt er det gode behandlingsresultater.

Har du tatt for mye paracetamol?

Hvis du tror du har tatt for mye paracetamol, ta umiddelbart kontakt med lege eller ring 113.

Hvis du vurderer å ta ditt eget liv ta kontakt med lege, psykolog, annen behandler eller alarmtelefon.

Hjelpetelefoner:

  • Mental Helse: 116 123
  • Røde Kors: 800 33 321
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40

Kilder:

  1. Norsk legemiddelhåndbok: L20.1.1.2 Paracetamol. 2018
  2. Helsebiblioteket: Paracetamol - behandlingsanbefaling ved forgiftning. Utfyllende informasjon. 2018

Saken er oppdatert og betydelig utvidet av legestudent Brage Ulvmoen 04.09.18. Opprinnelig publisert 01.01.00 av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen leger Lørdag 1. januar 2000

Revisjon 12.06.2019 Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilde: 3) Nytt faktaark om paracetamolforgiftning hos fhi.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer