Medisinsk kull: Dette bør alle foreldre ha i skapet!

Det spesialbehandlede kullet kan være nyttig å gi ved forgiftningsuhell. Sjekk når du skal bruke det.

ET MUST I MEDISINSKAPET: Alle som har små barn bør ha medisinsk kull, som kan brukes ved forgiftning.  Foto: Scanpix
ET MUST I MEDISINSKAPET: Alle som har små barn bør ha medisinsk kull, som kan brukes ved forgiftning. Foto: Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Har du hørt om medisinsk kull?

Det er et spesialbehandlet kull som kan være nyttig å gi ved forgiftningsuhell.

– Alle med små barn bør ha medisinsk kull tilgjengelig. Det binder seg til legemiddelet og kan spare barnet for mange symptomer, sier seniorrådgiver Mari Tosterud ved Giftinformasjonen.

Medisinsk kull binder seg til mange ulike stoffer, blant annet de fleste legemidler, sopp- og plantegifter, ifølge Helsedirektoratet. Kullet kan redusere opptaket av giftige stoffer i kroppen, derfor er det viktig å gi kullet så raskt som mulig etter uhellet.

Jo tidligere kullet gis etter uhellet, jo bedre effekt har det.

– I mange situasjoner kan det være nyttig å ha, men ikke gi det til barnet før du har forhørt deg med legevakten eller Giftinformasjonen, for i noen tilfeller skal det ikke brukes, råder Tosterud ved Giftinformasjonen.

FORGIFTNING? Giftinformasjonen er det nasjonale rådgivnings- og kompetanseorganet vedrørende akutte forgiftninger og forgiftningsfare i Norge. De er i beredskap hele døgnet, alle dager i året.  Foto: Scanpix
FORGIFTNING? Giftinformasjonen er det nasjonale rådgivnings- og kompetanseorganet vedrørende akutte forgiftninger og forgiftningsfare i Norge. De er i beredskap hele døgnet, alle dager i året. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Slik redder du barnet ditt fra kvelning

Medisinsk kull skal brukes ...

Når det er fare for forgiftning med stoffer som bindes til kull, som for eksempel:

  • ​soppgifter
  • plantegifter
  • de fleste legemidler
  • andre produkter som for eksempel rottegift

Har skaden først skjedd, råder Tosterud at du ringer til Giftinformasjonen eller legevakten.

– Det er viktig å få konkrete råd tilpasset situasjonen. I en del tilfeller vil man få beskjed om at det som har skjedd er ufarlig og at man slipper å engste seg. I andre tilfeller er det viktig med rask behandling, opplyser Tosterud.

LES OGSÅ: Når bør du kontakte legevakt?

MEDISINSK KULL:  Medisinsk kull fås kjøpt reseptfritt på apoteket som mikstur og tabletter.  FOTO: Folkehelseinstituttet Foto: Folkehelseinstituttet
MEDISINSK KULL: Medisinsk kull fås kjøpt reseptfritt på apoteket som mikstur og tabletter. FOTO: Folkehelseinstituttet Foto: Folkehelseinstituttet Vis mer

Hvor mye medisinsk kull skal man gi?

Medisinsk kull fås kjøpt reseptfritt på apoteket som mikstur og tabletter. Brusegranulat og tabletter bør røres ut i væske før man gir det.

Kontakt alltid Giftinformasjonen eller lege for råd før du bruker medisinsk kull, spesielt når det gjelder for dosering av barn under 1 år.

  • Barn fra 1-12 år: 10 gram
  • Barn over 12 år og voksne: 25 - 100 gram

I noen tilfeller kan det være aktuelt å gi større mengder kull, derfor bør Giftinformasjonen kontaktes for råd.

  • Medisinsk kull har lite smak, men kan ha en ubehagelig konsistens.
  • Hvis barn skal få kull, kan det være lurt å blande kullet ut i brus eller saft.
  • Medisinsk kull er i seg selv helt ufarlig, men ikke alltid tilstrekkelig for å hindre en forgiftning. Andre tiltak kan også være nødvendige.
  • Kullet skal heller ikke tvinges i pasienten.

LES OGSÅ: Dette kjøper flest på nett-apoteket

Tilfeller hvor medisinsk kull ikke skal brukes

Medisinsk kull skal ikke brukes ved alle forgiftninger:

  • ​Ved svelging av etsende eller irriterende stoffer
  • Ved svelging av tennvæske, white spirit, bensin eller lignende
  • Til personer med nedsatt bevissthet eller kramper
  • Til personer som er kvalme eller som kaster opp
  • Når det er inntatt stoffer som ikke bindes til kull, for eksempel bordsalt eller legemidler som jern, litium eller fluor

(Kilde: Helsedirektoratet)

LES OGSÅ: Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig

Hva bør du gjøre om uhellet er ute?

  • Ved fare for akutt forgiftning bør du kontakte Giftinformasjonen på telefonnummer 22591300.
  • Ved alvorlige symptomer, ring 113

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer