- Det er stort sett barn fra ett til fire år som svelger snus. Straks de begynner å gå begynner problemet.
Det sier Merethe Schei, rådgiver hos Giftinformasjonen. I fjor fikk de 496 telefoner om barn som har fått i seg snus. Noe som var mer enn dobbelt så mange som i 2010. De fleste er under fire år, og de fleste får tak i snusen hjemme. Ofte fra lokket i lokket på toppen av boksen, hvor den brukte snusen ligger.
- Inntrykket er at de - uten foreldrenes viten - får tak i snusboksen og åpner rommet der de brukte snusene ligger og tar for seg derfra. Det er en forklaring vi får relativt ofte, sier Schei.
- Det er også vanlig at brukt snus er etterlatt på stuebordet og nattbordet, som barnet plutselig rekker opp til. De plukker også snus opp fra bakken, i sjeldne tilfeller har barnet rett og slett funnet den i søppelkassa.
Kvalme og oppkast
Det første du må gjøre om barnet ditt har svelget snus, er å fjerne rester fra munnen og gi det noe å drikke (melk eller vann). Det er også viktig å finne ut hvor mye snus det har fått i seg. En vanlig porsjon snus inneholder 10 gram nikotin. Av dette tar vi opp ti prosent.
Mengder som gir forgiftning hos små barn:
- En til to brukt porsjonssnus gir ofte bare kvalme og brekninger. Barnet kan observeres hjemme.
- Større mengder – fra to til tre ubrukte porsjonssnus kan gi alvorlige symptomer. Ring Giftinformasjonen for råd.
- Ved alvorlige symptomer, og ved mistanke om større mengder: Kontakt legevakt eller 113
Tidlige symptomer:
- Brennende følelse i munn og svelg
- Kvalme, brekninger og magesmerte
- Økt spyttutskillelse
- Irritabilitet
Alvorlige symptomer:
- Svimmelhet og forvirring
- Hodepine og svette
- Ukoordinerte bevegelser, sløvhet, koma og kramper.
- Pusteproblemer, og hjerte- og blodtrykkspåvirkning.
Kilde: Helsenorge
Sjeldent alvorlig
Snus er «heldigvis» mer ubehagelig enn farlig. Giftinformasjonen har aldri registrert livstruende eller alvorlige forgiftninger. De fleste får i seg brukt snus, hvor det er lite nikotin igjen. Og de får som regel ikke i seg mer enn en pose. Likevel bør foreldrene observere barnet i tre timer etter at de har svelget eller tygget snus.
- Om barnet ikke har noen behandlingstrengende symptomer innen tre timer, forventer vi ingen. Ved tilfeller der barnet har spist mye - spesielt ferske snus - kan det i verste fall komme alvorlige symptomer, og får barnet symptomer utover kvalme og lett oppkast bør lege kontaktes.
Les mer: Helsebiblioteket: Nikotinforgiftning
Likevel bekymret

Selv om det stort sett er ufarlig når barn svelger snus, er det heller ikke sunt og Folkehelseinstituttet er bekymret over den store økninga. Forebygging burde være enkelt
- Foreldre må passe på de brukte snusposene og snusboksen. Ikke la de ligge fremme i høyder som barnet når til, sier Merethe Schei.
Og i tillegg: Lukk boksen. Inkludert topplokket hvor den brukte snusen ligger. Nils Erlimo er kommunikasjonssjef hos snusgiganten Swedish Match i Norge. Han mener foreldrene må passe bedre på snusboksene.
- Jeg har ikke inntrykk av at lokket ramler lett av, men dersom det ikke er festet skikkelig kan nok barn klare å åpne det. Grunnen til at det eksisterer lokk i lokk er enkel: Forsøpling. Så lenge den tømmes, kan den lukkes skikkelig slik at det blir vanskelig for barn å åpne.
Vurdere designet
Til syvende og sist er det foreldrenes ansvar å holde et voksenprodukt unna barna, mener Nils Erlimo. Likevel, om det skulle vise seg at det er boksen som er problemet så vil Swedish Match vurdere endringer.
- Jeg snuser og har barn selv, og dette har ikke skjedd med meg. Samtidig er det er mange forskjellige design og leverandører, og jeg kan ikke svare for andre, men så langt har ikke vi fått mange meldinger om at dette har skjedd. Hvis det viser seg at dette er et problem, så er vi selvfølgelig villige til å se på designet.
Giftinformasjonen: Telefon: 22 59 13 00 (hele døgnet)
Slik får du hjelp til røykeslutt
Kilder: giftinfo.no, fhi.no, helsenorge.no
Har du andre spørsmål om barn og helse, kontakt vår helesøster Karina FlemBarexstein eller barnelege Jenny Ringnes