Forgiftninger:

Hva skjedde med huden til president Viktor Yushchenko?

Forgiftning med klorholdige forbindelser kan være livstruende. Presidenten overlevde, men huden hans bærer varige arr av det som hendte. Det kalles klorakne.

FØR OG ETTER: Bildet til venstre viser Yushchenko 2002. Bildet til høyre er fra 2004 etter forgiftningen som ga ham arr i huden. Foto: AP Photo/Viktor Pobedinsky/Efrem Lukatsky
FØR OG ETTER: Bildet til venstre viser Yushchenko 2002. Bildet til høyre er fra 2004 etter forgiftningen som ga ham arr i huden. Foto: AP Photo/Viktor Pobedinsky/Efrem Lukatsky Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Viktor Yushchenko var president i Ukraina fra 2005 til 2010. Han er regnet som en liberal politiker, og er tilhenger av ukrainsk integrasjon mot vestlige land, og medlemskap i NATO.

Før presidentvalget, september 2004, skjedde det noe verden aldri vil glemme.

Yushchenko ble forgiftet. Det er aldri blitt bevist hvem som sto bak, men mistankene rettet seg mot sikkerhetspolitiet og makteliten. (1,2)

Bildene av ansiktet hans har gått verden over som et skrekkeksempel.

Fikk store helseproblemer

Yushchenko ble utsatt for ekstreme verdier med TCDD, som er et slags dioksin. Forgiftningen ga ham store helseproblemer og et vansiret ansikt.

Både hans lever og bukspyttkjertel ble skadet, og han fikk åpne sår i fordøyelsessystemet. Likevel gjennomfører han valget, og blir Ukrainas nye president.

Hva skjer med kroppen ved dioksinforgiftning?

Mennesket kan imidlertid bli utsatt for ekstreme nivåer av dioksiner ved forgiftninger, i form av ulykker, eller som følge av kjemisk krigføring. Det kan dreie seg om hudkontakt, innånding eller svelging.

I akutt fase vil slimhinner i vitale organer, som lunger og mage-tarm bli skadet. Typisk får man betennelse i bukspyttkjertelen, pankreatitt, slik vi vet Yushchenko fikk.

Nerveskader i form av nevropati, med smerter, ustøhet og lammelser er også mulige utfall av dioksinforgiftning.

Etter den akutte forgiftningen lagres dioksinene i fettvevet, og deretter tømmes ut via talgkjertlene. Det er derfor hudsykdommen kommer sent i forløpet av slik forgiftning. Det er først når hudsymptomene kommer at mistanken ofte rettes mot slik dioksinforgiftning.

KLORAKNE: 1-2 år år etter forgiftningen. Huden har nå grålige forandringer og arrdannelse. Foto: AP Photo/Herbert Knosowski
KLORAKNE: 1-2 år år etter forgiftningen. Huden har nå grålige forandringer og arrdannelse. Foto: AP Photo/Herbert Knosowski Vis mer

Hva skjedde med ansiktet til Yushchenko?

Huden til Yushchenko bærer fortsatt i dag tydelig preg hva han har vært igjennom, men mest tydelig ser man hudskadene i årene etter forgiftningen. Hudskadene kalles klorakne.

Klorakne betegner en sjelden kviselignende hudsykdom forårsaket av at kroppen ved arbeidsuhell eller ulykke kommer i kontakt med ekstreme nivåer av klorholdige forbindelser, oftest dioksiner. Tilstanden har den mer eksakte betegnelsen MADISH- Metabolising Acquired dioksin Induced Skin Hamartomas (3,4)

Klorakne begynner på samme måte som ved kviser, nemlig at porene tettes igjen, og ansiktet kan bli dekket av svarte hudormer, som bidrar til den grå misfargingen av huden. Istedenfor at det dannes gule kviser som ved vanlig akne, dannes det blemmeaktige cyster i huden, hamartomer, som gir huden det karakteristiske buklede utseendet. Utslettet kommer uker eller måneder etter uheldig kontakt, og det vil ta år før huden reparerer seg igjen, helt eller delvis.

Dioksiner

Dioksiner er en gruppe miljøgifter som oppstår ved avfallsforbrenning. Heldigvis har vi effektive renseanlegg som fjerner dioksinene ved forbrenningen, likevel kan det forekomme spor av slike stoffer i luften, uten at de fremkaller sykdom fordi konsentrasjonene er så lave.

I Seveso i Italia i 1976 skjedde det en eksplosjon i et fabrikkanlegg, som dannet en sky av dioksiner, med betydelige helseskade til følge. Et annet eksempel er når de amerikanske styrkene under Vietnamkrigen med fly sprutet hundrevis av kilo med dioksiner over de vietnamesiske skogene, med betydelig sykdom til følge.

Behandling av klorakne

Det viktigste blir å åpne porene ved å bruke A-vitaminholdige hudprodukter, men ved kraftige hudforandringer må det gis kapsler som inneholder Isotretinoin. Ved store cyster må disse opereres bort,

Kan noen kviser skyldes dioksiner?

I vår del av verden har vi heldigvis strenge tilsynsmyndigheter, som følger med utslippet av slike miljøgifter. I Norge overvåker Folkehelseinstituttet generelt, og Arbeidstilsynet som overvåker spesielt utsatte arbeidsplasser.

Hvis du ikke har kontakt med helt spesielle miljøer, for eksempel arbeid i kjemiske anlegg, behøver du ikke være bekymret for at du er eller kan bli forgiftet.

Kilder:

1) VG.no: De sto opp mot putin 2) Store Norske Leksikon: Viktor Jusjtsjenko 3) Dermnetnz.org: Chloracne 4) S. Fregert et al. Yrkes- og miljødermatologi. Studentlitteratur, 2011 5) Fhi.no: Fakta om dioksiner og dl-PCB

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer