Hva bør man gjøre hvis man blir bitt av hoggorm?

Hoggorm er den eneste giftige slangen vi har i Norge, så hva skal man gjøre hvis man blir bitt?

HOGGORMBITT: Hvis uhellet er ute, ring Giftinformasjonen eller lege. Foto: Holm94 / Shutterstock / NTB
HOGGORMBITT: Hvis uhellet er ute, ring Giftinformasjonen eller lege. Foto: Holm94 / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hoggorm i Norge

Hoggorm er den eneste slangetypen vi har i Norge som er giftig for mennesker. Hoggormen er varierer i farge fra brun, lys grå og til svart, og har et karakteristisk sikksakk mønster på ryggen. Hoggorm har ikke ører, men har hørsel der den oppfatter lyd igjennom vibrasjoner. Hoggormen er lokalisert i store deler av landet vårt, men er ikke vanlig å finne nord for polarsirkelen. I Nord-Norge har det vært forekomst av hoggorm i de sørlige delene av Nordland, opp til Rana.

Se bilder av hoggormbitt her

På varme solrike dager kommer hoggormen ofte ut fra sine skjulesteder for å varme seg i solen. I Norge går hoggormen i dvale på vinteren grunnet temperaturen. Hoggormen er derfor mest aktive i sommerhalvåret. Hoggormen er, som de andre slangene i Norge, fredet. (1, 2)

Hoggormbitt og hoggormgift

Hvis hoggorm føler seg truet eller blir overrasket kan de bite mennesker. Et hoggormbitt vil som regel etterlate to punktformige prikker etter tennene, som har 3–9 millimeter imellom seg.

HUGGORM: Huggormen kan variere i fargen, men alle har det karakteristiske mønsteret på ryggen. Foto: taviphoto / NTB
HUGGORM: Huggormen kan variere i fargen, men alle har det karakteristiske mønsteret på ryggen. Foto: taviphoto / NTB Vis mer

Hvor giftig hoggormbitt er varierer av flere faktorer. Blant annet vil mengden gift i bittet ha mye å si. 30 % av bittene fra hoggorm er såkalte tørrbitt. Tørrbitt er bitt der det ikke er sprøytet inn gift, og i disse tilfellene vil det ikke oppstå noen reaksjon. Vekten til den som blir bitt er også en viktig faktor. Barn har lavere kroppsvekt enn voksne og er derfor mer utsatt for allergisk reaksjon i forbindelse med hoggormbitt. Andre faktorer er hvor på kroppen bittet er, alder, samt øvrig helsetilstand.

Noen kan reagere svært kraftig på hoggormbitt, dødsfall er heldigvis sjeldent, men kan forekomme. (1, 2, 3)

LES OGSÅ: Allergisk sjokk

Hva skal man gjøre hvis man blir bitt?

Hvis man blir bitt bør man kontakte lege eller giftinformasjonen, uansett. Enkelte kan se an situasjonen hjemme, men dette er en beslutning som bør tas i samråd med nevnte faginstanser.

Førstehjelp ved hoggormbitt

  • Som nevnt over bør lege eller giftinformasjonen kontaktes for råd. Telefon til Giftinformasjonen er 22 59 13 00. Tilgjengelig hele døgnet, sju dager i uken.
  • Hvis man er på tur med andre bør også disse informeres om at du har blitt bitt av hoggorm, i tilfelle man utvikler en alvorlig reaksjon.
  • Ved alvorlige symptomer skal man ringe 113.
  • Hold deg i ro. Hvis mulig skal bittstedet holdes høyt og i ro. Barn bør bæres hvis det er mulig.
  • Bittstedet skal få være i fred.
  • Hvis det oppstår en hevelse, tegn rundt hevelsen og noter når den oppstår. På denne måten er det enklere for legen å vurdere hvordan hevelsen utarter. De fleste har mobiltelefoner med mulighet til å ta bilde, dette er også en fin måte å dokumentere utviklingen på.

Man skal ikke forsøke å suge ut gift, klemme i området til bittstedet eller skjære i relasjon til bittet. Bittstedet skal som nevnt får være i ro. (2, 3)

LES MER OM: Dette bør du gjøre ved hoggormbitt

TRUET HUGGORM: Huggormen kan bite hvis den føler seg truet. Men bittet til en huggorm er ikke sterkt nok til å trenge igjennom heldekkende skotøy. Foto: taviphoto / NTB
TRUET HUGGORM: Huggormen kan bite hvis den føler seg truet. Men bittet til en huggorm er ikke sterkt nok til å trenge igjennom heldekkende skotøy. Foto: taviphoto / NTB Vis mer

Må man på sykehus?

Flere grupper skal ikke bare kontakte lege ved hoggormbitt, men skal til sykehus for en vurdering. Disse gruppene er:

  • Barn.
  • Eldre.
  • Gravide.
  • Bitt som ikke er i armer eller ben. Eksempelvis bitt i hals, mage, rygg, hode og bryst.
  • Personer som bruker en type blodtrykksmedisin som heter ACE-hemmer.
  • Personer som har redusert allmenntilstand, eller en sykdom som kan disponere for et alvorlig forløp.
  • I tillegg vil det gjøres en individuell vurdering fra person til person. Eksempelvis skal en øvrig frisk person som får en alvorlig allergisk reaksjon på hoggormbitt selvfølgelig også til sykehus. (2, 3)

Kilder

1) Store norske leksikon, Hoggorm 2) Folkehelseinstituttet, Hoggorm. 3) Helsenorge, Hoggorm er en giftig slange. 4) Helsebiblioteket.no, Huggorm – behandlingsanbefaling ved forgiftning.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer