Hva bør man gjøre hvis man blir bitt av hoggorm?

Hoggorm er den eneste giftige slangen vi har i Norge, så hva skal man gjøre hvis man blir bitt?

HOGGORMBITT: Hvis uhellet er ute, ring Giftinformasjonen eller lege. Foto: Holm94 / Shutterstock / NTB
HOGGORMBITT: Hvis uhellet er ute, ring Giftinformasjonen eller lege. Foto: Holm94 / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hoggorm i Norge

Hoggorm er den eneste slangetypen vi har i Norge som er giftig for mennesker. Hoggormen er varierer i farge fra brun, lys grå og til svart, og har et karakteristisk sikksakk mønster på ryggen. Hoggorm har ikke ører, men har hørsel der den oppfatter lyd igjennom vibrasjoner. Hoggormen er lokalisert i store deler av landet vårt, men er ikke vanlig å finne nord for polarsirkelen. I Nord-Norge har det vært forekomst av hoggorm i de sørlige delene av Nordland, opp til Rana.

Se bilder av hoggormbitt her

På varme solrike dager kommer hoggormen ofte ut fra sine skjulesteder for å varme seg i solen. I Norge går hoggormen i dvale på vinteren grunnet temperaturen. Hoggormen er derfor mest aktive i sommerhalvåret. Hoggormen er, som de andre slangene i Norge, fredet. (1, 2)

Hoggormbitt og hoggormgift

Hvis hoggorm føler seg truet eller blir overrasket kan de bite mennesker. Et hoggormbitt vil som regel etterlate to punktformige prikker etter tennene, som har 3–9 millimeter imellom seg.

HUGGORM: Huggormen kan variere i fargen, men alle har det karakteristiske mønsteret på ryggen. Foto: taviphoto / NTB
HUGGORM: Huggormen kan variere i fargen, men alle har det karakteristiske mønsteret på ryggen. Foto: taviphoto / NTB Vis mer

Hvor giftig hoggormbitt er varierer av flere faktorer. Blant annet vil mengden gift i bittet ha mye å si. 30 % av bittene fra hoggorm er såkalte tørrbitt. Tørrbitt er bitt der det ikke er sprøytet inn gift, og i disse tilfellene vil det ikke oppstå noen reaksjon. Vekten til den som blir bitt er også en viktig faktor. Barn har lavere kroppsvekt enn voksne og er derfor mer utsatt for allergisk reaksjon i forbindelse med hoggormbitt. Andre faktorer er hvor på kroppen bittet er, alder, samt øvrig helsetilstand.

Noen kan reagere svært kraftig på hoggormbitt, dødsfall er heldigvis sjeldent, men kan forekomme. (1, 2, 3)

image: Bilder: Hoggormbitt

Bilder: Hoggormbitt

LES OGSÅ: Allergisk sjokk

Hva skal man gjøre hvis man blir bitt?

Hvis man blir bitt bør man kontakte lege eller giftinformasjonen, uansett. Enkelte kan se an situasjonen hjemme, men dette er en beslutning som bør tas i samråd med nevnte faginstanser.

Førstehjelp ved hoggormbitt

 • Som nevnt over bør lege eller giftinformasjonen kontaktes for råd. Telefon til Giftinformasjonen er 22 59 13 00. Tilgjengelig hele døgnet, sju dager i uken.
 • Hvis man er på tur med andre bør også disse informeres om at du har blitt bitt av hoggorm, i tilfelle man utvikler en alvorlig reaksjon.
 • Ved alvorlige symptomer skal man ringe 113.
 • Hold deg i ro. Hvis mulig skal bittstedet holdes høyt og i ro. Barn bør bæres hvis det er mulig.
 • Bittstedet skal få være i fred.
 • Hvis det oppstår en hevelse, tegn rundt hevelsen og noter når den oppstår. På denne måten er det enklere for legen å vurdere hvordan hevelsen utarter. De fleste har mobiltelefoner med mulighet til å ta bilde, dette er også en fin måte å dokumentere utviklingen på.

Man skal ikke forsøke å suge ut gift, klemme i området til bittstedet eller skjære i relasjon til bittet. Bittstedet skal som nevnt får være i ro. (2, 3)

LES MER OM: Dette bør du gjøre ved hoggormbitt

TRUET HUGGORM: Huggormen kan bite hvis den føler seg truet. Men bittet til en huggorm er ikke sterkt nok til å trenge igjennom heldekkende skotøy. Foto: taviphoto / NTB
TRUET HUGGORM: Huggormen kan bite hvis den føler seg truet. Men bittet til en huggorm er ikke sterkt nok til å trenge igjennom heldekkende skotøy. Foto: taviphoto / NTB Vis mer

Må man på sykehus?

Flere grupper skal ikke bare kontakte lege ved hoggormbitt, men skal til sykehus for en vurdering. Disse gruppene er:

 • Barn.
 • Eldre.
 • Gravide.
 • Bitt som ikke er i armer eller ben. Eksempelvis bitt i hals, mage, rygg, hode og bryst.
 • Personer som bruker en type blodtrykksmedisin som heter ACE-hemmer.
 • Personer som har redusert allmenntilstand, eller en sykdom som kan disponere for et alvorlig forløp.
 • I tillegg vil det gjøres en individuell vurdering fra person til person. Eksempelvis skal en øvrig frisk person som får en alvorlig allergisk reaksjon på hoggormbitt selvfølgelig også til sykehus. (2, 3)
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-
image: Hoggormbitt kan bli mer alvorlig hvis du bruker noen blodtrykksmedisiner

Hoggormbitt kan bli mer alvorlig hvis du bruker noen blodtrykksmedisiner

Kilder

1) Store norske leksikon, Hoggorm 2) Folkehelseinstituttet, Hoggorm. 3) Helsenorge, Hoggorm er en giftig slange. 4) Helsebiblioteket.no, Huggorm – behandlingsanbefaling ved forgiftning.