FJESINGENS STIKK

En lun vind stryker deg over kinnet mens du ligger i båten og ser skyene drive forbi. Du vet at bålet ved hytta snart er tent og resten av familien din venter på at du skal komme hjem med nytrukket fisk. Det rykker i snøret-¦..

Du trekker ivrig inn og tar tak i fisken som kommer over ripa. Men AUda! Dette var ingen makrell! En sint fisk som stakk deg i hånden! Uforskammet å angripe en fredelig sommerfisker som deg!

Men se nøyere på fisken. Er det en fjesing? Fjesingen finnes langs hele kysten i Sør-Norge, er 30-40 cm lang og er grønnlig gylden med brungrønne striper. I tilknytning til ryggfinnen og gjellelokkene har den giftkjertler, og kommer man borti disse ved å ta på en slik fisk eller om man tråkker på den når den ligger og gjemmer seg i sanden, kan man få et stikk som er svært smertefullt.

Du sjangler ut av båten hjemme på land og føler deg svært uvel. Er det skrekken eller er det reelt? Du kan bli ganske uvel av et slikt stikk, og noen ganger kommer det hevelse og rødhet rundt innstikksstedet.

Du krabber bort til familien for å få et siste blikk på dem før du vil legge deg ned i sanden for å dø ---- men din kone har lest om fjesing på Lommelegen og vet hva som skal gjøres - det er slett ikke så farlig som du innbiller deg! Men vondt - det gjør det!

Så fort som mulig skal du legge kroppsdelen med stikket i varmt vann. Vannet bør være så varmt som du kan tåle - gjerne 40 til 45 grader. Dette er fordi giftstoffet fra fjesingen ødelegges ved høyere temperatur. Husk imidlertid at det kan være vanskelig å føe temperaturen så godt når du har vondt i tillegg, så stikk den andre armen nedi vannet for å sjekke at det ikke er skåldende varmt. Fyll på med varmt vann slik at temperaturen holder seg høy. Etter en halv times tid kan symptomene være borte, men hold ut til du synes hånden eller foten er normal igjen. Hvis du ikke har varmt vann tilgjengelig kan du bruke kaldt vann tilsatt salmiakk.

Hvis dette gjøres snarlig etter stikket vil du være kvitt problemet. Imidlertid kan man ha smerter i flere timer og noen ganger hevelse i flere dager etter stikket, spesielt hvis man ikke får rask behandling.

En sjelden gang kan såret bli infisert etter noen dager og da må du kontakte lege for eventuell antibiotikabehandling. Noen har en tendens til å reagere allergisk på slike stikk eller bitt, og da må man behandle raskt med antihistaminer, adrenalin eller medisinsk overvåkning. Får man pusteproblemer, elveblest eller utslett etter et slikt stikk bør man uansett oppsøke lege.

Heldigvis gikk det bra med deg fordi dere behandlet dette riktig! Og neste sommer kan du fortelle fiskeskrøner rundt bålet om hvordan du bekjempet den giftige kjempefisken med dine bare never-¦.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Harald Dobloug
Ledig nå
Simen Brynildsen
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen