Disse rengjøringsmidlene bør du ikke blande

Luftveisplager, etseskader og alvorlige skader på øynene kan oppstå dersom du blander ulike rengjøringsmidler. Les hvilke kombinasjoner du bør unngå, og hva du gjør om uhellet er ute.

RENGJØRINGSMIDLER: Det kan være lurt å tenke seg om før man blander ulike rengjøringsmidler. Foto: NTB Scanpix
RENGJØRINGSMIDLER: Det kan være lurt å tenke seg om før man blander ulike rengjøringsmidler. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Enkelte rengjøringsmidler bør ikke blandes, da det kan føre til ulike plager og i verste fall alvorlige skader.

Styr unna disse kombinasjonene:

1. Blekemiddel (klorin) og salmiakk

Denne kombinasjonen får Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet spørsmål om oftest.

– Denne kombinasjonen fører til at det frigis en veldig irriterende gass, som kalles kloramin. Det som er bra med denne gassen, er at du raskt og tydelig vil merke at gassen ikke er bra. Øyne og nese begynner å renne, og man vil hoste og få sår hals, sier Mette Ekeland, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen, Folkehelseinstituttet.

SENIORRÅDGIVER VED GIFTINFORMASJONEN: Mette Ekeland. Foto: Privat
SENIORRÅDGIVER VED GIFTINFORMASJONEN: Mette Ekeland. Foto: Privat Vis mer

– Som oftest vil man kun få lette symptomer, men enkelte er fast bestemt på å gjøre seg ferdig med rengjøringen, og fortsetter til tross for plagene. Det vil sjelden føre til at man må behandles ved sykehus, men det er ganske tøft for luftveiene å puste inn gassen over tid. Om hosten vedvarer, kan det være nødvendig med tilsyn av lege, sier Ekeland.

2. Blekemiddel (klorin) og eddik

Denne blandingen produserer klorgass. Dette kan føre til at det kjennes ut som at øynene og halsen «brenner», dype åndedrag kan være smertefullt, og du kan begynne å hoste.

3. Blekemiddel (klorin) og alkohol

Om du blander klorin med alkohol, kan det dannes en gass (kloroform).

– Denne gassen kan gi svimmelhet, kvalme og hodepine. Høye konsentrasjoner av kloroform kan føre til at du besvimer, sier Ekeland.

4. Avløpsåpnere bør brukes med varsomhet

Ekeland forklarer at de har sett en sterk økning av skader i forbindelse med bruk av avløpsåpnere, slik som for eksempel Mudin som er svært reaktivt.

– Avløpsåpnere er ofte sterkt etsende, og bør ikke brukes på noen annen måte enn anvist. Om det skjer uhell, vil man få problemer med etseskader – gjerne på hud eller i øynene. Om man får det i øynene kan det gi alvorlig skade.

Dersom du får etseskader, er det viktig å skylle med vann med én gang.

– Om det eneste du har tilgjengelig er juice eller brus, skyller du med det. Du bør skylle området i minst et kvarter. Om etseskaden kommer fra en avløpsåpner, vil vi ofte anbefale å skylle i minimum en halvtime. Skyll før du ringer til Giftinformasjonen eller drar på legevakta; den umiddelbare skyllingen kan utgjøre stor forskjell, og føre til at du unngår stygge arr eller vedvarende skade på øyne, sier Ekeland.

Du bør bruke hansker dersom du håndterer avløpsåpnere.

Økning i antall henvendelser

Corona-pandemien har bidratt til en økning i antall henvendelser til Giftinformasjonen. I løpet av 2020, fikk de totalt 47.437 telefoner – en økning på litt over 10 prosent fra 2019.

– Rett etter den første nedstengningen, så vi en ganske kraftig økning. Det var kanskje mange som følte at det var viktig å vaske hjemme, men så roet det seg etter hvert, forteller Ekeland.

– Hvilke generelle råd bør man følge?

– Generelt er klorin et vaskemiddel man ikke bør blande med andre ting, med mindre man kan en del om kjemi. Om pH-verdien begynner å bli lav, vil blandingen frigi klorgass, som også er en irriterende gass, sier Ekeland.

Dersom det skjer et uhell i hjemmet, og du utsettes for en ubehagelig gass, vil det være lurt å komme seg vekk, og lufte ut i rommet, ifølge Ekeland.

– Du kan gjerne ringe til Giftinformasjonen, og få en vurdering. Som oftest er det tilstrekkelig å ta det litt med ro og unngå fysiske anstrengelser samme kveld, så vil plagene gå over av seg selv.

Vær obs om du har små barn

De fleste som har små barn i hus, vet at de tar og smaker på det meste de kommer over. Ekeland sier at man bør tenke over hvor man setter fra seg rengjøringsmidler hjemme.

– Om du har et aktivt barn som liker å utforske, bør du kanskje ikke ha avløpsåpnere hjemme – i alle fall ikke lett tilgjengelig. Det er ikke uvanlig at barna smaker på oppvasktabletter, vaskepulver eller WC-blokkene i do, men det går som regel veldig fint. Det er sjelden de faller i smak, derfor får de ikke i seg mye.

Dersom barnet får i seg noe det ikke skal, vil det i de fleste tilfeller være tilstrekkelig å tørke vekk eventuelle rester og gi barnet noe å drikke.

– Er du bekymret, kan du ringe Giftinformasjonen. Våre to hovedoppgaver er å sørge for at alle får riktig behandling, og hindre unødvendig behandling. Det er ikke alltid nødvendig å dra til legevakten, men det er selvsagt mange som synes det er betryggende å få en faglig vurdering, sier Ekeland.

Enkelte mer utsatt

Personer med for eksempel astma, lungesykdom eller hudproblemer, kan være mer utsatt for plager ved bruk av ulike rengjøringsmidler.

GENERALSEKRETÆR I LHL: Helle Grøttum. Foto: LHL
GENERALSEKRETÆR I LHL: Helle Grøttum. Foto: LHL Vis mer

– Vi anbefaler bruk av mikrofiberklut og vann. Det er tilstrekkelig i de aller feste tilfeller. Vi fraråder bruk av kjemikalier i rengjøring fordi det kan gi lungeskader og forverre lungesykdom sier Helle Grøttum.

Grøttum er generalsekretær i landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Hun forklarer at noen også kan utvikle håndeksem.

– Såpe og kjemikalier gir tørr og sår hud dersom man bruker det ofte. Mange får håndeksem enten fordi de reagerer på innholdsstoffer i såpe, eller grunnet hyppig bruk.

LES OGSÅ: Hva er eksem?

Kan føre til astma

Hyppig bruk av rengjøringssprayer kan være en viktig risikofaktor for utvikling av astma hos voksne, ifølge en rapport publisert i tidsskriftet American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

– I gjennomsnitt var risikoen for å utvikle astma 30 til 50 prosent høyere hos mennesker som jevnlig var utsatt for vaskesprayer, sammenlignet med andre, forklarer Grøttum.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer