Et sikkert men kanskje ikke alltid like hyggelig vårtegn i Sør-Norge er møte med hoggorm. Som regel dukker de opp i parringstiden i maimåned og ses stadig oftere utover sommeren. Fine sommerdager med mange folk ute i terrenget fører til at flere kommer i nærkontakt med hoggormen og blir bitt.
Skal litt til å bli bitt
Men ifølge ekspert på slanger, Pål Sørensen, skal det litt til for at man skal bli bitt av hoggorm.
– Du må ta på den, trå på den eller like ved den, eller sette deg på ormen for at den skal bite. Hoggormen biter i forsvar når den føler seg truet, den vil aldri angripe uprovosert, sier han.

Kan bli svært dårlige
Hoggormen er Norges eneste giftige slange og enkelte mennesker kan reagere kraftig når de blir bitt. Ifølge Fhi.no er typiske symptomer på bitt; smerte, hevelse og rødme rundt bittstedet.
Alvorlige tilfeller kan gi reaksjoner som hevelser over hele kroppen, oppkast, kvalme, magesmerter, hjerte-bank, sjokk, svimmelhet og bevisstløshet.
Dødsfall er imidlertid svært sjelden og cirka 30 % av hoggormbitt er bitt der det ikke sprøytes inn gift i det hele tatt – såkalte «tørrbitt». Det vil si at dyret bare hugger ut i forsvar, nærmest som når en hund glefser. Slike tørrbitt er helt ufarlige og sees oftest som to små prikker med 3 til 9 millimeters avstand.
LES MER: Hvor farlig er et hoggormbitt?

- Barn bør alltid til lege!
Dersom man blir bitt av huggorm sier lege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, at man bør holde bittstedet mest mulig i ro.
– Ta kontakt med legevakt for råd. Hvis man kjenner seg allment dårlig, bør man ringe 113, sier hun.
– For de fleste voksne går dette bra, noen reagerer dog med en allergisk reaksjon som påvirker alle organsystem og det er farlig. Det er for de fleste en lokal reaksjon mot selve giften som sprøytes inn og den kan bli kraftig, sier hun.
Ifølge Helsenorge bør barn som blir bitt alltid tas med til lege.
Man bør også reise til sykehuset når om man har blitt bitt i hode, hals, bryst, mage eller rygg. Eldre, gravide, personer med redusert allmenntilstand eller personer som bruker ACE-hemmere (en spesiell blodtrykksmedisin) bør også dra til sykehus.
Hvis du er en frisk ung eller voksen, bør du kontakte Giftinformasjonen for råd om hvordan du skal forholde deg om du blir bitt.
LES OGSÅ: Derfor liker myggen noen bedre enn andre

Slik unngår du å bli bitt
For å unngå møter med hoggorm, tipser Sørensen om at man kan holde gresset kortklipt rundt hus og hytter. Dette fordi hoggormen vanligvis unngår helt åpent terreng.
Sko, strømper og langbukser vil som regel være god nok beskyttelse mot bitt, da rekkevidden av et hugg ikke er stor og tennene er korte.
– Hoggorm flykter vanligvis inn i tett vegetasjon når mennesker dukker opp. Dersom den er i en oppvarmingsfase, og ikke har oppnådd høy kroppstemperatur, kan den allikevel bli liggende en stund.
– Hoggormen hører ikke lyd, men vil kunne bli skremt av vibrasjoner i bakken. Det hjelper altså ikke å rope til den, på den annen side kan det fort bli slitsomt å gå å trampe når man er på tur, smiler Sørensen.
LES OGSÅ: Barn i utvikling 0-10 år
Denne saken har tidligere blitt publisert på Mammanett.no