Fjesing er en fisk som finnes langs norske badestrender, primært sør for Trondheimsfjorden. Her ligger den gjemt i sanden, og kan stikke badegjester, da den har giftige pigger på ryggfinnen og ved gjellelokkene.
Stikkene fra fjesingen kan forårsake sterke smerter, men rask førstehjelpsbehandling kan lindre smertene betydelig.
Hvordan vet man om man er stukket av en fjesing?
Som regel vil man ikke være i tvil om at man er stukket av en fjesing. Stikkene skjer typisk når man bader og kommer til å tråkke på fjesingen.
Hvis man fisker og får en fjesing på kroken, kan man også bli stukket når man håndterer fisken.
Finner man en død fjesing, bør man la den være. Den kan nemlig fremdeles inneholde gift, og er lett å stikke seg på.

Stikk fra fjesing gir intense smerter
Symptomene ved fjesingstikk
Fjesingstikkene gir en skarp smerte, og ofte vil man kunne se ett eller flere stikksår i huden. Vanlige symptomer er intens smerte i og rundt stikkstedet. Smerten kan spre seg utover fra stikkstedet.
Hevelse, rødme og nedsatt bevegelighet av kroppsdelen som er stukket, er også vanlig. Noen få mennesker kan utvikle svimmelhet, kvalme, magesmerter og oppkast, men dette er sjelden.
Mer alvorlige reaksjoner er svært sjeldne, men kan forekomme. Les mer om dette lengre ned i artikkelen.
Førstehjelp ved fjesingstikk
Rask behandling lindrer som regel smertene fra et fjesingstikk. Hvis man er stukket av en fjesing bør man gjøre følgende:
- Senk kroppsdelen som er stukket i så varmt vann som man tåler (omkring 40–45 grader celsius). Vannet skal ikke være så varmt at man risikerer å bli skåldet.
- Etterfyll med varmt vann løpende, og fortsett varmtvannsbehandlingen inntil smerten har gitt seg. Dette tar ofte omkring 30 til 40 minutter, men noen ganger tar det opptil 90 minutter.
- Fjern eventuelle rester av giftpigger.
- Vask med vann og såpe.
- Bruk smertestillende medisin, som paracetamol, hvis det er nødvendig.
- Vurder om stivkrampevaksine er nødvendig. Det avhenger av hvor lang tid det er siden siste stivkrampevaksine.

Ni nyttige badevettregler - og en helt ubrukelig
Hvor lenge varer smertene etter fjesingstikk?
Som regel er varmtvannsbehandlingen svært effektiv, og de verste smertene avtar raskt.
Lokale smerter kan vedvare i flere uker etter stikk. Er man stukket under foten kan man for eksempel merke ømhet hver gang man tråkker ned, i ukene som følger etter fjesingstikket.
Hevelsen rundt stikkstedet kan vare i flere måneder.
Hvorfor hjelper det med varmt vann ved fjesingstikk?
Varmt vann høres ut som en veldig enkel løsning, og det kan være vanskelig å tro på at det kan hjelpe på de intense smertene. Årsaken til at smertene blir lindret er imidlertid logisk nok.
Det varme vannet nedbryter nemlig giften fra fjesingen. Hovedkomponenten i giften, er proteinet dracotoksin, og proteiner blir nedbrutt ved eksponering for varme. Dette gjelder også giften fra fjesingen.

Dette er stivkrampe
Når skal man kontakte lege?
Hvis varmtvannsbehandlingen har hjulpet og smertene er vekk, behøver man ikke kontakte lege, med mindre det er nødvendig med en stivkrampevaksine.
Hvis smertene derimot er kraftige og vedvarende etter fullført varmtvannsbehandling, bør man kontakte lege. Dette gjelder også hvis smertene kommer tilbake etter en periode uten smerter.
Det er sjelden at fjesingstikk fører til alvorlig sykdom. Noen få kan imidlertid oppleve komplikasjoner og seneffekter som hjerterytmeforstyrrelser, lavt blodtrykk, kramper og pusteproblemer. Noen ganger kan det også oppstå infeksjon med bakterier. Er det tegn på infeksjon eller annen alvorlig sykdom, skal man alltid kontakte lege.
Hvis man er allment påvirket, for eksempel med feber, svimmelhet, kvalme eller oppkast, bør man også kontakte lege.
Man kan også alltid ringe til Giftinformasjonens døgnåpne telefon 22 59 13 00.
