Et øyeblikk med uoppmerksomhet. En liten nysgjerrig tass med to raske små hender som vil oppdage og utforske. Så skjer uhellet.
I disse pandemitider er håndsprit blitt allemannseie. Bor man sammen med små barn bør man tenke nøye over hvor man oppbevarer flaska med håndsprit. Selv små mengder etanol kan nemlig føre til alvorlig alkoholforgiftning.
Alkoholforgiftning hos barn
Det er selvfølgelig ikke kun håndsprit som kan gi alkoholforgiftning hos barn. Foruten om barskapet som hos mange er fylt med alkohol i forskjellige versjoner, inneholder for eksempel både vindusspylervæske og parfyme etanol.
Håndsprit finnes imidlertid i ethvert hjem for øyeblikket, og inneholder et høyt innhold av alkohol, ofte mellom 70 og 80 prosent. Det skal derfor ikke store mengder håndsprit til for at et barn kan bli forgiftet.

Antibac på øyet? Dette må du gjøre!
Heldigvis smaker håndsprit veldig vondt, og mange barn vil derfor ikke drikke store mengder. Likevel kan ulykken skje, og barn kan bli alvorlig forgiftet av mengder så små som 1 ml alkohol (96 %) per kg kroppsvekt. Selv ved mindre inntak enn dette kan man ikke utelukke at barn utvikler lavt blodsukker på grunn av alkoholen, noe som i seg selv kan være alvorlig.
Som foreldre bør man derfor kjenne symptomene på alkoholforgiftning, og kunne yte den riktige førstehjelp.
Symptomer på alkoholforgiftning
Symptomer på alkoholforgiftning kommer raskt, og oftest innenfor en til to timer. Barn som er etanolforgiftet kan framstå:
- Trøtte, søvnige, slappe
- Virke beruset med ustødig gange
- Få sløvet tale
- Bli kvalm og kaste opp
- Utvikle lavt blodsukker med symptomer som svette, skjelvinger, blekhet, hodepine, magesmerter, hjertebank, kvalme og oppkast.
Alvorlig etanolforgiftning kan føre til:
- Koma
- Kramper
- Nedsatt pustefunksjon

Lymfangitt: Rød stripe på huden
Førstehjelp ved alkoholforgiftning
Ved alvorlige symptomer skal man sørge for frie luftveier og ringe 113 øyeblikkelig!
Ved mindre alvorlige symptomer skal man:
- Kontakte Giftinformasjonen for vurdering
(døgnåpen telefon: 22 59 13 00) - Skyll munn og hals med vann som spyttes ut. Gi deretter vann som kan drikkes.
- Gi gjerne sukkerholdig saft og litt mat, slik at barnet ikke utvikler lavt blodsukker.
- Alle barn med symptomer eller barn som har drukket en farlig mengde alkohol skal følges opp hos lege eller på sykehus.
- Hvis barnet har fått alkohol i øynene skal man skylle med rennende lunkent vann i et par minutter. Hvis symptomene vedvarer skal man kontakte lege.
Hva vil legen spørre om?
For å kartlegge alvorlighetsgraden vil legen stille en rekke spørsmål. Kanskje kan man ikke svare på alt, men jo mer informasjon man kan gi, jo raskere og mer effektivt kan man sette i gang behandlingen. Eksempler på spørsmål som legen vil stille er:
- Hvor mye alkohol har barnet inntatt?
- Hvor lang tid er det siden barnet inntok alkoholen?
- Hvilke symptomer har barnet? Er barnet våkent eller virker det sløvt? Har det vært kramper i forbindelse med alkoholinntaket? Rister barnet på hendene? Er pulsen høy?
Unngå ulykker
For å unngå ulykker med håndsprit, bør man alltid oppbevare den langt vekk fra barn. Man bør ikke ha mer håndsprit tilgjengelig enn man har bruk for.
Har man håndsprit i veska, bør denne legges på en høy hylle eller knagg hvor barnet ikke kan nå den. Barn bør aldri bruke håndsprit på egen hånd, men alltid overvåkes av en voksen. Håndsprit bør kun brukes som alternativ til normal håndvask når det ikke er tilgang på rent vann.
Kilder:
1) Helsenorge.no: alkoholforgiftning 2) Sunhed.dk – lægehåndbogen: etanolforgiftning 3) Helsebiblioteket.no: etanol