Brent av brennmanet? – Disse kjerringrådene kan gjøre vondt verre

Mange brenner seg på brennmaneter om sommeren. Det finnes klare retningslinjer på hva man bør gjøre hvis man har brent seg.

BRENNMANET: Brennmaneten Cyanea capillata er den vanligste i Norge. Bilde: RLS Photo / Shutterstock / NTB
BRENNMANET: Brennmaneten Cyanea capillata er den vanligste i Norge. Bilde: RLS Photo / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sommerbadingen kan få en brå og ubehagelig avslutning hvis man er uheldig og tråkker på en fjesing, eller blir brent av en brennmanet.

Det finnes mange, mer eller mindre, gode råd til hvordan man skal behandle den sviende smerten som oppstår når man blir brent av en brennmanet.

Noen av rådene bør man holde seg langt vekk fra, da de kan gjøre vondt verre!

Hvilke symptomer kan man forvente?

Symptomene avhenger av hvor man er blitt brent.

Er man brent på huden vil det kort tid etter oppstå lokale brennende smerter, kløe, samt røde, hovne striper på huden, som kan utvikle seg til blærer eller sår.

Er man brent i øynene får man umiddelbare smerter, som kan bli ganske ekstreme.

I veldig sjeldne tilfeller kan man utvikle symptomer som tungpustethet, kvalme og oppkast, muskelsmerter og tegn på allergisk sjokk.

I tropiske og subtropiske farvann finnes det mange ulike brennmaneter, og disse kan gi alvorlige symptomer, og i verste fall være livstruende.

Bilder av hudreaksjoner

Slik kan huden se ut etter kontakt med brennmanet.

Kjerringråd og råd man ikke bør følge

Unngå å skylle huden med ferskvann. Ferskvannet kan bidra til at flere giftstoffer blir frigitt hvis det fremdeles er brenntråder man ikke har fått fjernet helt. Man bør heller ikke gni seg med sand eller lignende, da dette også kan bidra til økt frigjøring av giftstoffer.

Et kjerringråd mange tidligere har forsøkt er å gni alkohol eller eddik på huden hvor man er blitt brent. Eddik kan være et gunstig middel mot enkelte tropiske maneter, men vil forverre skaden hvis man er blitt brent av den vanligste brennmaneten i Norge (Cyanea capillata).

Et annet velmenende kjerringråd er å tisse på huden, men dette kan også gjøre vondt verre. Generelt bør man være forsiktig med å bruke midler man ikke kjenner effekten til, da de i verste fall kan forverre smertene.

Riktig førstehjelp når man er brent av brennmanet

I Norge er det som regel helt ufarlig å bli brent av brennmanet, selv om det gjør vondt. Når man er blitt brent av en brennmanet, er det flere ting man selv kan gjøre for å behandle symptomene.

Følgende behandlingsanbefaling gjelder for maneter i norske farvann:

  • Skyll med sjøvann.
  • Fjern brenntrådene fra huden. Dette gjør man lettest i saltvann. Hvis man har hansker eller pinsett tilgjengelig er det en fordel å bruke dette.
  • Senk det eksponerte hudområdet i varmt vann i 30–90 minutter eller til smerten gir seg. Ofte er 10–20 minutter tilstrekkelig. Vannet skal være så varmt som man tolererer uten at man blir skåldet, opp til 45 grader celsius. Husk at barn har mindre toleranse for varmt vann, og kan få brannskader allerede ved 40 grader celsius.
  • Bruk eventuelt lokalbedøvende salver hvis smertene vedvarer etter ovenstående behandling. Salven bør bare smøres på når man er helt sikker på at alle brenntrådene er helt fjernet. Unngå bruk av salve på store hudområder.
  • Hvis man er blitt brent i øyet bør man skylle med lunkent, rennende vann i myk stråle i minst 20 minutter.

Når skal man kontakte lege?

For de fleste som blir brent av brennmanet i Norge vil det være nok å følge rådene til egenbehandling. For noen vil det imidlertid være nødvendig å oppsøke lege til vurdering.

Man bør søke lege:

  • Hvis man har vedvarende smerter.
  • Hvis små barn har brent seg over store deler av kroppen.
  • Ved symptomer utover lokale reaksjoner, det vil si tegn på allergisk sjokk, pustevansker, feber, kvalme eller oppkast.
  • Hvis man er blitt brent i øyet, og symptomene vedvarer utover en halv til en hel time etter skylling.

Forebyggende tiltak til neste gang

Hvis man én gang er blitt brent av en brennmanet, vil man gjøre mye for å unngå et nytt møte med havskapningen.

Det er en god idé å få et overblikk over vannet, før man hopper uti. Sjekk badevannet fra brygga eller et høyt punkt på stranda, og spør eventuelt andre badende strandgjester.

Hvis man ikke vet noe om brennmanetfaren, kan man eventuelt bruke våtdrakt, tørrdrakt eller annen spesialbeskyttende drakt.

Ved reiser til utlandet hvor det finnes andre typer brennmaneter, bør man følge med på lokale varslinger.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer