Blåskjellforgiftning

Blåskjell kan gi forgiftningssymptomer hvis det er giftige alger i vannet. Hvis det først er kommet giftstoffer i blåskjellene, kan de være giftige i måneder framover.

I Norge forekommer:

Blåskjellforgiftning som forårsaker diaré: Forgiftningen ses hele året.

Blåskjellforgiftning som fører til lammelser: Forgiftningen ses særlig i sommerhalvåret. Symptomene opptrer etter 5 til 30 minutter med nummenhet på leppene og i munnen, kvalme, oppkast og magesmerter. Lammelser kan opptre. Dødsfall har forekommet, men ikke i Norge.

Forebygging

1. Du kan sjekke Mattilsynets blåskjellvarsel. Denne varseltjenesten oppdateres en gang i uka.

2. Du kan ringe Mattilsynets blåskjelltelefon: 22 24 62 99

Behandling

Ved diaré: Vanligvis ingen behandling, symptomene går tilbake av seg selv. Pass på å drikke nok. Noen er allergiske mot skalldyr (blåskjell, reker, østers, krabbe, hummer eller kreps) og får diaré av den grunn. Slik allergi har ikke noe med forgiftning å gjøre.

Ved symptomer fra nervesystemet: Stikk fingrene i halsen for å forsøke å framkalle brekninger. Ring 113. Ta medisinsk kull hvis du har. Du blir lagt inn i sykehus til observasjon.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen