3 farlige situasjoner ved bi- eller vepsestikk

Kan være farlig selv om du ikke er allergisk. Dette bør du være oppmerksom på og dette bør du gjøre.

VEPS: Stikk fra veps eller bie kan være smertefullt, men er som regel ufarlig. Bilde: HWall / Shutterstock / NTB
VEPS: Stikk fra veps eller bie kan være smertefullt, men er som regel ufarlig. Bilde: HWall / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

SÅ bli stukket av veps eller bie kan være svært smertefullt, men er som regel ufarlig, da det kun avgis små mengder gift i et stikk.

Med mindre du er allergisk vil stikket som regel kun føre til en lokal hevelse som går over av seg selv innen noen dager. Men selv for personer uten allergi kan stikk være farlig. Det er spesielt tre situasjoner som er farlig.

Normale symptomer ved stikk av veps eller bie

Men først: Normalreaksjonen. Det er vanlig å få en reaksjon etter stikk fra veps eller bie. Det betyr ikke at man er allergisk.

Alminnelige reaksjoner inkluderer lokal hevelse, rødhet og svie, kløe eller smerte omkring stikksted. Senere kan stikkstedet bli blått eller gult.

De lokale reaksjonene blir vanligvis bedre i løpet av noen timer til dager.

Vær oppmerksom på dette!

  1. Mange stikk: Hvis du blir rammet av over 50 stikk, kan dette være livstruende, selv om du ikke er allergisk.
  2. Stikk i halsen, munnen eller svelget: Selv om du ikke er allergisk mot insektstikk, kan stikk omkring halsen, munnen eller svelget føre til hevelse som gjør at det blir vanskelig å puste. Det kan bli svært alvorlig, og i verste fall få fatale følger.
  3. Allergiske reaksjoner: Noen mennesker er overfølsomme for et eller flere av stoffene som inngår i giften. Hvis du vet at du er allergisk mot bi- eller vepsestikk, bør du i sommerhalvåret til enhver tid ha en adrenalinsprøyte lett tilgjengelig, for eksempel i lommen. De seneste årene har én til to personer dødd hvert år i Norge som følge av allergisk sjokk etter bi- eller vepsestikk.

Tegn på allergisk reaksjon

Hvis du ikke vet om du er allergisk overfor bi- eller vepsestikk, er det viktig at du holder øye med tegnene på en allergisk reaksjon:

  • Varmefølelse, slapphet
  • Uro eller angst
  • Økende, stor hevelse
  • Kraftig utslett eller rødhet på kroppen
  • Hodepine
  • Svimmelhet
  • Hjertebank
  • Blekhet, kaldsvette
  • Kvalme og oppkast
  • Pustevansker og følelsen av trange luftveier
  • Påvirket bevissthet

Som regel utvikler symptomene seg raskt, innenfor få minutter til timer. I sjeldne tilfeller kan det forekomme en forsinket reaksjon, hvor symptomene først oppstår etter flere timer.

Les mer om allergisk sjokk her:

Førstehjelp ved bi- eller vepsestikk

En bie etterlater en brodd i huden, og den vil deretter dø. Hvis du er stukket av en bie er det første du bør gjøre å fjerne brodden så raskt som mulig. En veps etterlater ingen brodd, og den kan derfor stikke flere ganger.

Når brodden er fjernet kan du minske hevelsen ved å legge isbiter i et kjøkkenhåndkle over stikkstedet.

Det er også mulig å redusere hevelsen og kløen ved å ta reseptfrie allergitabletter. Hvis stikket gjør vondt kan du smøre lokalbedøvende krem eller salve rundt stikkstedet.

Hvis du har en kjent allergi og du har en adrenalinsprøyte med deg i lomma, skal du sette denne umiddelbart etter stikket.

Det kan også være en god idé å starte med allergivaksine mot veps/bie.

Når skal man søke lege?

Kontakt lege umiddelbart hvis du:

  • Har en kjent allergi mot insektstikk.
  • Utvikler tegn på alvorlig allergisk reaksjon eller allergisk sjokk.
  • Er stukket i munnen, svelget eller halsen, også selv om du ikke har kjent allergi.
  • Er stukket i øyet.
  • Har fått mange stikk.
  • Får redusert allmenntilstand

Kontakt lege i dagene etter hvis hevelsen er usedvanlig stor, eller hvis hevelsen eller de øvrige symptomene blir verre.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer