Når ringer jeg 113?

Spørsmål

Har nettopp flyttet fra England til Bergen og er litt forvirret angaaende naar man kontakter fast lege, legevakt og 113 nummeret.

Vi har en gutt paa 19 maaneder som er frisk og rask. Men er det noen generelle kjennetegn som skiller mellom naar man kontakter legevakt eller 113. Hvordan vet man om et tilfeller er akutt / ikke akutt??

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er vel først og fremst alvorlighetsgraden og behovet for rask hjelp som avgjør hvem du skal ringe.

113 skal du bruke hvis det skjer noe helt akutt og alvorlig, for eksempel dramatiske skader eller ulykker, bevisstløshet, pustevansker, kramper. Når du ringer 113 kommer du til erfarent helsepersonell som kan sende av gårde ambulanse øyeblikkelig hvis det er nødvendig.

Andre tilstander som ikke er så ekstremt dramatiske kan du kontakte fastlege eller legevakt for. På dagtid er det fastlegen som skal takle slike problemer, på kvelds- og nattestid er det legevakten som yter helsehjelp.

Imidlertid er det ikke alle tilstander som behøver å vurderes umiddelbart, lettere infeksjoner og kroniske plager skal fastlegen ta seg av og det er neppe nødvendig å få vurderingen samme dag, kanskje man må vente til dagen etter eller til det er ledig time hos legen.

Legevakten skal ta seg av tilstander som må løses i løpet av samme kveld/natt, det kan være uavklarte infeksjoner, dårlige barn, smerter, skader.

Skriv opp nummeret til fastlegen og til legevakten og heng dem ved telefonen så slipper du å lete hvis det haster.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn