Kan knivstikk føre til sjokk?

Spørsmål

Hei
Kan tap av en stor mengde blod føre til sjokk for kroppen? Bakgrunn. Vitne til knivstikking. Offeret uttalte ”;jeg er veldig tørst”;. Noe fikk meg til å tenke ”;han kan umulig få noe å drikke?”;. Hva er riktig? Offeret stod oppreist med store blodspor på bakken. Da sa jeg til offeret ”; legg deg ned på bakken”;. Det gjorde han ikke. Så til overraskelsen. Ambulansepersonalet var i ferd med å laste pasienten inn i ambulansen. De stanset og ventet til jeg fikk sagt god bedring til offeret. Personalet hadde visst tid. Betyr det at skaden var av mindre alvorlighetsgrad?

Takk

Kvinne, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du har helt rett i at tap av store mengder blod kan føre til sjokk. Knivstikk i halsen, brystet, magen eller lysken, kan se ganske små og beskjedne ut i hudnivå, men de kan føre til store indre blødninger, som igjen kan føre til sjokk. Stikk utover på armer eller bein, fører sjelden til større blødninger indre blødninger. Med sjokk menes her sirkulasjonssjokk, det vil si en tilstand der blodsirkulasjonen er utilstrekkelig til å møte kroppens behov. Blodet frakter oksygen og næringsstoffer. Ved sjokk får cellene i kroppens ulike vev for lite oksygen og næringsstoffer. Hjernen og nyrene er spesielt sårbare for dårlig blodsirkulasjon. Bevisstheten blir derfor nedsatt og etter hvert opphevet, og den dårlige nyrefunksjonen gjør at urinen stopper helt eller delvis opp. Kroppen prøver i en slik situasjon å sende mest mulig blod til de viktigste organene. Huden er et mindre viktig organ og får altså lite blod. Derfor blir huden kald, blek og klam. Hjertet prøver å sende mer blod rundt i kroppen, og derfor øker pulsen. Med blodtrykk menes det trykket som blodet utøver på blodåreveggen, trykket inni pulsårene, og ved dårlig blodsirkulasjon synker blodtrykket.

Når en person har fått et knivstikk i hals, bryst eller magen er det en potensielt livsstruende tilstand og det som gjelder er å få personen transportert raskest mulig til et akuttmottak med beredskap for å ta seg av denne skaden. Så lenge hjertet klarer å kompensere for blodtapet, kan personen virke relativt upåvirket og oppegående. Men når blodtapet blir stort nok, vil blodtrykket til slutt falle, personen kan utvikle sjokk, og bevissthetstap og eventuelt påfølgende død kan intreffe.

Om personen drikker eller ikke, har ikke noen betydning i forhold til utvikling av sjokk, men han/hun bør jo helst ikke få i seg hverken mat eller drikke til situasjonen er avklart. Ved større indre blødninger vil personen trenge rask kirurgisk behandling for å stoppe disse blødningene og det er da ønskelig at personen er fastende.

Håper svaret kan være til nytte!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn