Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høydesyke etter et opphold i stor høyde?

Spørsmål

Hei! Jeg er i sør amerika for øyeblikket og var oppe på 4300 meter i dag før vi kjørte ned til 1200 meter hvor vi bor. Jeg merket minimalt av høyden på vei opp. Var litt svimmel og tungpusten når vi gikk oppe på 4300 meter. Nå som vi er nede på 1200 meter har jeg fått en kraftig /trykkende hodepine samt veldig varm. Jeg har hørt om høydesyke på vei ned fra fjell også. Og lurer på om dette er vanlig når man går så hurtig ned, så langt. Isåfall hva er alvorlige symptomer på dette? Og når bør jeg være urolig?

Kvinne 25
Svar

Det er ikke farlig å gå fort ned til lavere høyde, og om symptomene dine skyldes høydesyke vil de forsvinne ganske fort nå når du er nede på 1200 moh. Den mest effektive behandling av høydesyke er nettopp å komme seg ned i lav høyde så fort som mulig.  

En av formene for høydesyke er såkalt hjerneødem. Det betyr økt væskemengde i hjernen. Vi har noe plass å gå på innenfor hodeskallen, slik at hjernen kan utvide seg litt, men unge menneseker har mye mindre reserveplass en eldre (ikke så hyggelig å tenke på for oss som er litt eldre!). Det kan godt hende at du fikk et lite hjerneødem da du var i på 4300 moh, og at det ikke har gått helt tilbake ennå. Hjerneødem  er langt fra ufarlig, og jeg vil ikke anbefale deg å oppsøke en slik høyde igjen uten å være godt akklimatisert, helst i en uke over 3000 moh, og du bør gå opp, ikke kjøre opp. 

Uansett, nå skal du holde deg i lav høyde til symptomene har forsvunnet.