Trinn 2: Sjekk situasjonen

Få overblikkForsøk å se hele situasjonen under ett, i "fugleperspektiv". Mye blod og høye skrik tiltrekker seg oppmerksomhet. Ikke fokuser bare på de sterkeste inntrykkene, forsøk å få et godt overblikk. Spør deg selv: "Hva har hendt?"

Prøv å danne deg et raskt bilde av følgende:

- Er skadestedet sikret?
- Hvor mange er skadd?
- Sitter noen fastklemt?
- Tenk framover

Det siste du ønsker, er at flere skal bli skadd, eller at skadene skal bli verre enn de allerede er. Spør deg selv: Hva kan skje videre? og Hva kan gå galt?.

Dette bør du gjøre:Sørg for din egen sikkerhet.
Parker bilen din på et trygt sted. Sett på nødblinklysene. Ikke løp ut i veien uten å se deg om. Om mulig bør du ha på deg noe lyst og/eller refleks hvis det er mørkt.

Sikre skadestedet.
Stans trafikken ved hjelp av varseltrekanter eller nødblink i god avstand fra skadestedet. Skru av tenningen på skadde biler. Sørg for at ingen røyker i nærheten av biler hvor det kan være bensinlekkasje.

Få de skadde i sikkerhet.
En trafikkskadd person kan ha skader i nakken eller ryggraden, og skal ikke flyttes uten at det er helt nødvendig. Hvis han ligger slik til at det er fare for nye skader, må han likevel flyttes. Hvis dere er flere, bør dere bruke "stokkeløftet": Tenk deg at kroppen til den skadde skal være som en stokk som ikke vris eller bøyes. Mange tar tak under den skadde, og alle løfter samtidig. En person holder hodet til den skadde helt stabilt i forhold til kroppen ved å dra forsiktig i kroppens lengderetning. Hvis du er alene, kan du bruke "slepedrag-metoden". Sitt på kne bak den skadde. Løft ham opp i halvt sittende stilling. Før hendene dine under armene hans og rundt på framsiden av brystkassa. Grip rundt den ene underarmen med begge hender. Reis deg opp og rygg bakover med pasienten på slep.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Finn ut hvem dere skal hjelpe først.
Rekkefølgen du gir hjelp i, er avgjørende for et godt resultat av førstehjelpsinnsatsen. Husk at livløse personer (personer som er bevisstløse og ikke puster) vil komme til å dø i løpet av 4-5 minutter hvis de ikke får BH (munn-til-munn og hjertekompresjon). Begynn med de bevisstløse først. Ikke la deg lure til å begynne hos dem som skriker høyest! De som roper og skriker, kan ha det vondt, men de er (fremdeles) ved bevissthet.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-