Trafikkulykker

En vakker vårmorgen sitter du fornøyd i bilen din på veg til jobben. Plutselig får du øye på to biler som tydelig har kollidert. Synet av vraket får det til å gå kaldt gjennom deg. Du er i ferd med å oppleve en trafikkulykke på nært hold.

Du konstaterer raskt at det er to personbiler som har kollidert. Bilene står halvveis i grøfta, halvveis i den ene kjørebanen, og synet av de maltrakterte kjøretøyene får det til å vrenge seg inne i deg. Det er nå det gjelder. Forskjellen mellom liv og død kan ligge i dine hender. Det kan ta motet fra de fleste.

Hvem som helst kan komme opp i en slik situasjon. De to viktigste tingene du skal huske på er:

Du kan hjelpe!Du skal hjelpe!

For ofte skjer det at publikum unnlater å engasjere seg av frykt for å gjøre ting verre en de er. Husk at for en som ligger alvorlig skadet inne i et bilvrak, kan situasjonen ikke bli verre. Selv om du varsler 113 med en gang, vil det ta flere minutter før redningsmannskap er på plass. Sunt folkevett kombinert med noen enkle kunnskaper, vil kunne bety forskjellen på en lykkelig og en ulykkelig utgang av en ulykke.

Det er ikke de store, heltemodige aksjonene som skal til for å redde liv. Ofte kan det være nok å sørge for at en besvimt person har frie luftveier. Alarmsentralen vil så godt de kan hjelpe deg til å gjøre de riktige tingene, men det er viktig at du bevarer roen og overblikket.

Lommelegens Førstehjelpssenter viser deg i fem trinn hvordan du skal oppføre deg dersom du kommer opp i en trafikkulykke. Dette er sidene du ikke bør vente med å lese!

Gå videre til denne sentermenyen!