Drukningsulykke: Det er viktig å få hjelp raskt. Foto: NTB Scanpix
Drukningsulykke: Det er viktig å få hjelp raskt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Førstehjelp ved drukningsulykker

Omkring 100 nordmenn dør i drukningsulykker årlig. Hadde flere vært flinke til å bruke redningsvest, hadde ikke like mange mistet livet.

Drukning kan ha tre utfall: Overlevelse uten varige skader, overlevelse med varige skader, eller i verste fall død. Etter et uhell eller en ulykke kan personen som kommer opp av vannet (med eller uten hjelp) være i tre ulike tilstander:

1. Våken og prater (er ved bevissthet)

Personen kan ha pustet inn mye vann, dermed skal vedkommende observeres og vurderes i 72 timer etter ulykken.

2. Ikke våken, men puster (er bevisstløs)

Legg personen i sideleie og kontakt 113. Legg tørre klær rundt/på vedkommende, men beveg minst mulig på personen (dette er fordi nedkjøling kan medføre hjerterytmeforstyrrelser).

3. Ikke våken, og puster ikke (tilsynelatende livløs)

Ring 113 umiddebart.

Kilde: Norges Livredningsselskap

Symptomer som bør tas på alvor

Dersom man har vedvarende hoste, påfallende uklarhet eller er svært medtatt, skal man kontakte legevakten på 116117.

– Ved vedvarende hoste og kvalme, eventuelt oppkast, skal man kontakte 113. Det samme gjelder dersom personen har vansker med å snakke eller å puste etter noen minutter på land, eller dersom vedkommende er moderat eller kraftig nedkjølt, sier John-Inge Austad, generalsekretær i Norges Livredningsselskap.

Kontakt alltid lege ved fall eller stup fra stor høyde eller ved store synlige ytre skader.

Ikke nøl med å kontakte hjelp

Dykkerlege: Jan Risberg Foto: Privat
Dykkerlege: Jan Risberg Foto: Privat Vis mer

Det aller viktigste man skal gjøre om det oppstår en drukningsulykke, er å kontakte hjelp. Hvis man trenger hjelp for å få den druknede på land, bør man ringe 110 (brann/redning) først. De vil sørge for parallell varsling av 113, som sender ambulanse/lege.

– Det er luftveiene som er det store problemet – en person som er nær ved å drukne svelger ofte mye vann og blir kvalt. Man må være forberedt på å utføre hjerte- og lungeredning, sier lommelegens dykkerlege, Jan Risberg – en av Norges fremste eksperter innen dykkemedisin.

Slik utfører man hjerte- lungeredning hos barn.

Den som faller i vannet vil naturlig nok bli redd for å drukne, og dermed lett få panikk. Det er også lett å feilbedømme avstander og egne svømmeferdigheter. Det som tilsynelatende er kort avstand til land, kan bli for langt når det kalde vannet hemmer svømmeferdighetene.

– Man kan bli nedkjølt i vannet om sommeren også. Armer og bein blir stive, og man får klossete bevegelser, slik at man ikke klarer å holde hodet over vann – det er det som tar livet av de fleste ved slike ulykker. Dette skjer også med topptrente svømmere.

Hva skjer om man er nær ved å drukne?

Vann trenger inn i lungene, og det kan utvikle seg i timene etter at man har kommet seg opp på land igjen (lungeødem). Det kan oppstå en lungesvikt, som skyldes at det lekker væske over fra blodårene, og inn i lungene og i lungeblærene (alveolene). Da vil det ikke komme oksygen inn i blodet.

– Da vil man bli dårlig, og hoste og harke mye. De fleste vil i utgangspunktet svelge mye vann, men i kaoset i forbindelse med drukning, vil man bli så glad for å komme på land, slik at man glemmer at det fortsatt kan være mye vann i lungene, sier Risberg.

Mange faller ut fra båter og brygger, eller går gjennom isen, men så lenge man har hodet over vann er det ikke drukning. Da er det ikke nødvendig å kontakte lege.

– Dersom det er mistanke om vann i lungene må man alltid kontakte lege. Ved symptomer som kortpustethet, hoste og brystsmerter, skal man få hjelp. Ikke vær redd for å ringe 113.

Redningsvest: Det er viktig at alle bruker redningsvest, også voksne som er dyktige svømmere. Foto: NTB Scanpix
Redningsvest: Det er viktig at alle bruker redningsvest, også voksne som er dyktige svømmere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Symptomer man bør se etter hos barn

Dersom et barn har falt i vannet, er de første timene de mest risikable, men man kan få etterfølger de neste 12 timene.

– Dersom et barn har fått lungeødem vil det bli veldig preget. Barnet vil hoste og harke, få en blålig farge, og bli tydelig syk. Barn som får symptomer etter å ha falt i vannet må snarest vurderes av lege, forklarer Risberg.

Redningsvest er ekstremt viktig

Det aller viktigste man kan gjøre for å forebygge drukningsulykker, er å bruke redningsvest. Uten redningsvest blir man til slutt utslitt, og da vil man ikke klare å overleve.

– Redningsvesten er bokstavelig talt livreddende. Da får man hodet over vann, og kan overleve forbløffende lenge selv i iskaldt vann. Det er tragisk med alle som dør fordi de ikke bruker redningsvest, og dermed ikke rekker å komme til sykehuset.

Statistikk fra 2010-2014 viser at omkring 100 nordmenn dør av drukning hvert år – i 2014 var det 120 personer som omkom. 85-90 prosent av disse var voksne menn.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til dykkerlege Jan Risberg.