Alvorlig ryggskade

En alvorlig ryggskade innebærer at ryggmargen også blir skadet, med fare for varige skader som nedsatt følelse eller lammelse.

BRUDDSKADER: Her er et eksempel som viser at bruddskader i rygg etter et traume har skadet ryggmarg. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock
BRUDDSKADER: Her er et eksempel som viser at bruddskader i rygg etter et traume har skadet ryggmarg. Illustrasjon: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

En alvorlig ryggskade er en ryggskade der også ryggmargen er skadd, eller står i fare for å bli skadd. Årsaken kan være brudd i ryggen som har gjort ryggraden ustabil. Bruddeler trykker på ryggmargen. En skade kan også føre til skiveprolaps (mellomvirvelbrokk) som trykker på ryggmargen.

Sykdomstegn

Sterke smerter i ryggen. Smertene stråler nedover ett eller begge bein. Ryggen kan se skjev ut, eller den skadde kan ligge forvridd. Beina kan være lammet.

Behandling

Førstehjelp. Gjør deg klar til innsats. Sjekk situasjonen. Har ulykken skjedd på en trafikkert vei, må skadestedet sikres. Har ulykken skjedd i ulendt eller farlig område, må du passe på at du ikke selv bli skadd. Ring 113.

Unngå unødvendig flytting av den skadede ved mistanke om brudd i ryggen, med mindre det er nødvendig for å starte hjerte- og lungeredning.

Hjerte/lungeredning.

Bevisstløs pasient? Sørg straks for at pasienten har frie luftveier ved å legge hodet lett bakover og løfte fram underkjeven. Kjenner/hører du pust og ser at brystkassen beveger seg som tegn på at vedkommende puster? Hvis ikke start hjerte/lungeredning. Du bør vente med å løfte eller flytte en person med alvorlig ryggskade til ambulansen kommer. Ambulansepersonalet har spesialutstyr, blant annet nakkekrager og spesialbårer. Hvis den skadde absolutt må flyttes, bør mange personer hjelpe til.

Hold den skadde varm. Legg klær og tepper rundt den skadde. Vær hos den skadde til hjelpen kommer.

Medisinsk behandling.

En person med alvorlig ryggskade trenger raskt behandling som stabiliserer ryggen, og blir transportert til sykehus på hurtigste måte. Den forulykkede kan også ha andre skader som trenger umiddelbar behandling.

Kilder

Artikkelen ble opprinnelig skrevet av Cecilie Arentz-Hansen og Kåre Moen, leger. 01.01.2000
Revidert av Christian Amdahl, lege. 02.11.2018
Kilder ved revisjon:
https://nrr.org/wp-content/uploads/2010/09/BHLR_VOKSNE_A5.pdf

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer